SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Batalia de la Trostyanets, legendara divizie de tancuri Stalingrad a fost distrusa de Ucraina: „A fost redusa la epave fumegande” – The Telegraph
Legendara divizie de tancuri de la Stalingrad a fost distrusa de fortele ucraine, anunta publicatia britanica The Telegraph.

Divizie de elita a Garzii a 4-a a Rusiei, cu o reputatie de temut formata in bataliile din al Doilea Razboi Mondial, a fost redusa la epave fumegande in Trostyanets. In analele istoriei militare sovietice, Divizia a 4-a de tancuri a Garzii ruse este legendara – reputatia sa a fost formata la Stalingrad si in eliberarea Poloniei de la nazisti.

Sambata, aceasta a fost distrusa in Trostyanets, un oras situat la aproximativ 300 km est de Kiev. Daca mai era nevoie de dovezi ca invazia lui Vladimir Putin se clatina, imaginile care apar din Trostyanets cu obuziere si tancuri arse apartinand diviziei de elita vor zdruncina cu siguranta hotararea chiar si a celor mai loiali sustinatori ai Kremlinului, arata The Telegraph.

La doar 20 de km de granita cu Rusia, Trostyanets a fost atacata la inceputul invaziei si a fost cucerita de trupele rusesti dupa o batalie de o saptamana, la 1 martie. Atunci cand vehiculele blindate au intrat in piata principala din Trostyanets la inceputul lunii, miscarile lor au fost surprinse de catre locuitorii din zona in imagini filmate cu telefonul mobil si postate pe retelele de socializare.

Aproape patru saptamani mai tarziu, aceleasi tancuri si unitati de artilerie din divizia a 4-a de tancuri care au fost filmate in timp ce manevrau pentru a se pozitiona in piata orasului sunt acum arse, fortele rusesti fiind fie capturate, fie ucise de trupele ucrainene si de fortele locale de gherila.

Dupa 25 de zile sub controlul Kremlinului, duminica, Trostyanets a arborat din nou steagul ucrainean. Semnificatia victoriei nu trebuie subestimata.

Trostyanets se afla pe un drum principal la 50 de kilometri sud de Sumy, un oras care se afla sub asediu de aproape o luna. Contraofensiva de recucerire a acestuia ofera speranta deschiderii unei rute de aprovizionare catre Sumy, care are o populatie de aproximativ 250.000 de locuitori, pentru intariri militare, precum si pentru alimente si medicamente.

La sud de Trostyanets se afla Okhtyrka, un oras mare care a fost bombardat de Rusia, dar care a refuzat sa se predea. Facand acest lucru a contribuit la mentinerea deschisa a unei rute directe intre Kiev si la al doilea oras ca marime din Ucraina, Harkov.

Recapturarea Trostyanets elimina o trambulina ruseasca pentru alte atacuri si ridica intrebari serioase cu privire la capacitatea Kremlinului de a pastra teritoriul pe care l-a cucerit.

Imagini postate online duminica au aratat trupele ucrainene avansand in regiunea Sumy, cu soldati marsaluind pe jos in tinuta de lupta, in spatele unui vehicul blindat, tragand asupra pozitiilor rusesti.

Schimbul de focuri s-a incheiat cu o explozie uriasa dupa ce un tanc ucrainean a tras asupra inamicului. In urmatoarea scena, aproximativ 10 soldati rusi, fiecare purtand o banderola rosie, sunt filmati in timp ce zac cu fata in jos pe un camp sau intr-o curte, cu case in flacari pe fundal. Mainile soldatilor sunt intinse, in timp ce fiecare dintre ei este cercetat de catre rapitorii lor ucraineni.

„Trostyanets este libera de ocupatia rusa”, a proclamat pagina de Facebook a Brigazii 93 Mecanizate din Ucraina.

Fotografiile postate pe pagina ii arata pe liderii militari ucraineni dand mana cu locuitorii oraselor eliberate sau pozand in fata unui obuzier autopropulsat 2S19 Msta ars – un tun urias bazat pe corpul unui tanc, capabil sa traga obuze de calibru 152,4 mm la 15 mile. Obuzierele fusesera folosite de Putin in cel de-al doilea razboi din Cecenia si in invazia sa in estul Ucrainei in 2014.

Intr-o alta fotografie, patru soldati in tinuta de lupta au pozat in fata unor cutii de munitie ruseasca ingramadite. Alte imagini au aratat devastarea si distrugerile dupa o luna de lupte.

Pagina de Facebook a continuat: „Astazi, Brigada 93 Mecanizata Kholodnyi Yar, cu ajutorul fortelor de aparare teritoriala si al partizanilor locali, a eliberat orasul Trostyanets din regiunea Sumy de sub ocupatia fortelor rusesti. Luptatorii din Kholodnyi Yar au reusit sa expulzeze trupele de ‘elita’ ale fortelor terestre rusesti, divizia de tancuri Kantemyr [4 Garzi]. Acest lucru a fost precedat de infrangerea postului de comanda si a conducerii Brigazii 96 de recunoastere separata in primele zile ale apararii Okhtyrka si ale luptelor pentru Trostyanets. Dupa o serie de esecuri, armata rusa a fugit din Trostyanets, lasand in urma arme, echipamente si munitii pe care Brigada 93 le va folosi pentru a elibera alte orase ucrainene de sub ocupatie.”

Ocupatia rusa a orasului va face acum obiectul unor investigatii privind crimele de razboi. Procuratura regionala din Sumy a deschis un dosar dupa ce s-a afirmat ca trupele ruse au aruncat grenade de mana asupra civililor care protestau impotriva preluarii orasului de catre Kremlin la 18 martie. Explozia a ucis doi barbati.

Philip Ingram, fost colonel in cadrul serviciilor secrete militare britanice, a declarat: „Trostyanets este un oras situat pe o ruta importanta pe directia nord-sud, intre Sumy si Okhtyrka. Daca Ucraina detine controlul asupra acestui drum, atunci restrictionati serios capacitatea de manevra a Rusiei. Orice drum pe care Ucraina il recupereaza are un impact asupra capacitatii Rusiei de a se deplasa”.

Ramane neclar unde sunt pozitiile defensive ale Ucrainei in regiune. Cu toate acestea, capacitatea lor de a organiza contraatacuri la o luna de la invazie sugereaza ca Rusia nu a reusit sa dea lovituri de knock-out – chiar si in zonele apropiate de granita sa, unde liniile de aprovizionare sunt mai scurte si logistica este, teoretic, mai putin problematica.

Ingram a declarat ca o combinatie de armament antitanc portabil furnizat de Occident, in principal Javelins si N-Laws, au afectat fortele rusesti, impreuna cu lovituri de drone. Infanteria blindata ucraineana pare sa fie inca capabila sa manevreze de-a lungul liniilor de lupta, Kremlinul nereusind sa obtina superioritatea aeriana pentru a dobori tancurile ucrainene.

Jack Watling, un expert in razboiul terestru de la Royal United Services Institute, think tank cu sediul la Londra, a declarat ca recucerirea Trostyanets „demonstreaza ca ucrainenii sunt capabili sa contraatace”, ceea ce inseamna ca: „Rusia nu poate presupune ca, odata ce detine un teren, l-a securizat. Acest lucru limiteaza cantitatea de resurse pe care le pot aplica in orice moment pe locul pe care incearca sa il cucereasca”.

Iaroslav Trofimov, de la The Wall Street Journal, care s-a nascut in Ucraina, a descris recucerirea orasului Trostyanets ca fiind probabil „cel mai semnificativ succes de contraofensiva de pana acum”. Doar o singura capitala regionala, Cernihiv, a ramas incercuita, a spus el.

Dmitro Zhyvytskyi, seful administratiei regionale Sumy, a declarat ca facilitatile de baza din Trostyanets – inclusiv spitalul local – au fost minate de rusi. Ajutorul medical, precum si alimente si alte provizii, sunt in curs de organizare.

Intrucat comunicatiile in si dinspre oras au fost distruse, oficialii locali au fost trimisi sa se deplaseze prin oras cu difuzoare care sa le spuna locuitorilor ca nu se mai afla sub control rusesc si ca ajutoarele vor fi distribuite.

Amploarea totala a pagubelor va deveni clara abia in zilele urmatoare. Organizatia Natiunilor Unite a declarat duminica ca bilantul oficial al victimelor civile este de 1.119 morti si alti 1.790 de raniti de la invazie. Dar a precizat ca adevaratele cifre ale victimelor vor fi mult mai mari, din cauza problemelor de coroborare a cifrelor in locuri precum Trostyanets, precum si in portul asediat Mariupol din sud.

Potrivit oficialilor occidentali, Rusia a pierdut cel putin 10.000 de soldati, la care se adauga 30.000-40.000 de raniti, adica un sfert din forta sa de lupta. Divizia a 4-a de tancuri a Garzii – cunoscuta si sub numele de Divizia de tancuri Kantemirovskaia, dupa numele unui sat pe care l-a eliberat de la germani in „botezul focului” in 1943 – a suferit pierderi „semnificative”, potrivit diferitelor rapoarte.

Sofrep, un site militar cu sediul in SUA, descrie divizia a 4-a de tancuri a Garzii ca fiind „una dintre cele mai de elita divizii blindate ale fortelor terestre ruse”, care cuprinde doua regimente de tancuri, un regiment de pusti cu motor si propriul regiment de aparare aeriana. Divizia este venerata in Rusia in asa masura incat o statie de metrou din Moscova se numeste Kantemirovskaya in onoarea sa. Unitatea a participat la Batalia de la Kursk si la cucerirea Berlinului in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

6 Fapte istorice despre care suntem încă mințiți 437220 de imagini care sunt mai satisfăcătoare decât trecerea prin frunze uscate toamna 335

El este pustiul roman care a catigat marele premiu la loto Spania pentru copii! 679 specii de animale minunate care ne învață să iubim și să fim fideli partenerului 285Lucruri interesante pe care nu le știai despre creierul tău 50913 creaturi ciudate pe care putine persoane au avut ocazia sa le vada in realitate 137Fiecare copil vine pe lume la timpul potrivit 208O femeie i-a cerut unei studente să-i cedeze locul în autobuz. Raspunsul studentei este de respectat! 452720 de personalitati pe care nu i-am fi crezut ca s-au născut în același an 303528 de fotografii incredibile care ne arată cât de mult s-a schimbat lumea în 100 de ani 326
SuperClipuri.com 2024