SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

5 mituri desființate despre Omul de Neanderthal
5. Oamenii de Neanderthal erau carnivori şi câteodată, canibali-FALS

E adevărat că omul de Neanderthal era maestru la vânătoarea de mamuţi şi cerbi. Consuma ce-i drept cantităţi uriaşe de carne pe durata iernii. Dar recent, Instituţia Catalană de Cercetare şi studiile din Barcelona au arătat că dinţii de Neanderthal găsiţi în peştera El Sidron-Spania sugereau că aceştia consumau peşte, moluşte, insecte, legume gătite, fructe, tuberculi şi plante medicinale.

Cu toate acestea, se crede că oamenii de Neanderthal au practicat deseori can1balismul sau ritualul de descărnare. Această ipoteza a fost formulată după ce cercetătorii au descoperit urme de oase de Neanderthal printre oasele unui cerb. Încă este dezbătută această ipoteza. La Abri Moula, în Franţa, s-au găsit oase ale oamenilor de Neanderthal care aveau urme de tăieturi similare cu cele ale oaselor de căprioară, de aceea fiind catalogate ca resturi alimentare fiind puse laolaltă. Ipoteza descărnării ritualice a fost formulată după ce în diverse situri arheologice din Franţa, Croaţia şi Italia s-au găsit urme de tăieturi pe oasele oamenilor de Neanderthal produse de unelte de piatră. Rănile respective nu erau însă fatale.

4. Oamenii de Neanderthal erau roşcaţi, urâţi şi neîngrijiţi-FALS

Majoritatea oamenilor cultivaţi doar de emisiunile de divertisment de la televizor şi-ar imagina un om de Neanderthal ca fiind păros, urat, murdar, cocoşat, ca pe o brută din sălbăticie. Reconstituirile fizice/digitale realizate după scheletele găsite atestă că aveau un aspect foarte apropiat de cel al omului modern.

Erau îndesaţi, robuşti, dar aveau o constituţie fizică bine clădită, o masă musculară crescută, o cavitate nazală crescută, arcadele frunţii proeminente şi ochi mai mari (deci şi o vedere îmbunătăţită cu care puteau distinge adâncimea de la depărtare şi distingeau culorile mai bine). Picioarele erau mai scurte, ceea ce nu le permitea să fie foarte mobili şi agili precum oamenii moderni.

3. Oamenii de Neanderthal nu erau inteligenţi-FALS

Capacitatea craniană a unui om de Neanderthal era de 1600cm3, mai largă decât cea a oamenilor moderni (1400cm3).

Creierul neanderthal era mai asimetric. În 2008, savanţii au făcut studii folosind tehnologia 3D de reconstituire a creierului a unor schelete de Neanderthal găsite în Rusia şi Siria. S-a concluzionat că omul de Neanderthal cât şi Omul Modern aveau aceeaşi dimensiune a creierului la naştere, dar de la vârstă adultă, creierul omului de Neanderthal era mai mare.

2. Dacă ar fi readus la viaţă, omul de Neanderthal nu s-ar adapta la societatea de azi-FALS

Este puţin probabil ca în viitorul apropiat să readucem la viaţă specii dispărute. Dar marea majoritatea consideră că omul de Neanderthal nu s-ar adapta deloc la civilizaţia modernă.

Toate dovezile arheologice şi studiile recente privind nivelul de inteligenţă, forţa fizică, adaptarea, creativitatea şi alte abilităţi excepţionale arată că omul de Neanderthal nu ar sfârşi ca un exponat la ZOO asemeni unui mamut readus la viaţă.

Dacă specia ar fi supravieţuit ori s-ar fi răspândit pe întreg globul, cu siguranţă ar fi evoluat în continuare şi ar fi făurit o civilizaţie prosperă în epoca de fier.

1. Oamenii de Neanderthal şi Oamenii Moderni nu se înţelegeau şi se luptau între ei-FALS

Secolul trecut, majoritatea savanţilor credeau că oamenii de Neanderthal şi oamenii moderni s-au luptat între ei şi că acest conflict dintre specii a fost un război primitiv la scară mare din care a rezultat în cele din urmă dispariţia oamenilor de Neanderthal din motivul că nu erau la fel de inteligenţi şi eficienţi ca Oamenii Moderni.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

ULTIMĂ ORĂ! CARANTINĂ TOTALĂ! ȘEFUL STATULUI: ARMATA VA IEȘI PE STRĂZI ALĂTURI DE POLIȚIE! 77De ce evreii devin genii: 7 reguli de aur pentru educarea unui copil 994

12 celebrități care au reacționat în cele mai ingenioase moduri cand au vazut paparazzi 2800Acest student mergea 30 de km prin întuneric pentru a ajunge la muncă: Când şeful său află adevărul, izbucneşte în lacrimi 3767Gigi Becali, impresionat de drama bunicii Maria! Ce îi cumpără femeii care doarme într-un grajd după ce i-a ars casa 8857Mii de români sunt supravegheați din aer pe perioada stării de urgență(VIDEO) 27520 de Fotografii amuzante pe care o sa le privesti de doua ori pentru a le intelege 3375Mesajul lui Adi Despot, la Sibiu: “Viitorul poate exista şi poate fi frumos” 5814 momente drăguțe Mama-pui. Ne-au impresionat pana la lacrimi! 80Mireasa a Socat pe toata Lumea.. Mama ei si publicul prezent a inceput sa planga.. Mirele a ramas fara Cuvinte - VIDEO 200668
SuperClipuri.com 2022