SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Tabula Traiana, un monument unic in lume de care foarte putina lume stie!!
Nu departe de Statuia lui Decebal, pe malul sârbesc, la iesirea din Cazanele Mici, de aproape 2000 ani, se găsește placa memorială romană „Tabula Traiana”, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105 – 106 și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Tabula Traiana consemneaza începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km). Se văd rămășițele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului, calea începută de Împaratul Tiberiu. În anumite porțiuni unde nu și-au putut croi drum direct prin dislocarea stâncilor au fost săpate în piatră, deasupra apei, găuri pătrate la distanțe egale. În ele au fost fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Găurile din stâncă în care erau fixate grinzile podului sunt vizibile si astăzi.

Zece tabule au fost dăltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă, patru se pastrează în desene și stampe din sec.al xviii-lea și al xix-lea, restul fiind distruse. În 1856, atunci când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Pe malul românesc exista o copie a celei de pe malul sârbesc.

Tabula este fixată în piatra și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii și pentru a nu fi acoperită de ape, odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 m.

Pe ea este inscripționată următoarele:

„IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F
NERVA TRAIANVS. AVG. GERM
PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS
SVBLAT(i)S VIA(m)”

Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

16 actori de la Hollywood, a caror carisma a crescut in ultimii ani de zile 877Motivul pentru care Mircea Radu tine post de 12 ani 494

Iunie rămâne luna neagră pentru 4 zodii. Li se întâmplă doar lucruri rele 87511 servicii pe care stramosii nostri erau obligati sa le faca si care astazi nu mai exista 1607Prezumtia de legalitate, introdusa in Statutul politistului. Romanii nu se mai pot certa cu angajatii MAI 141212 lucruri bizare pe care trebuie să le stiti despre China 34614 Fapte psihologice care vă pot face viața mai ușoară 2790Emotionant pana la lacrimi: Tatal lor a murit de Craciun, iar cand s-au strans toti fratii s-a produs o minune - vezi VIDEO 1334Cimbrul – planta care face minuni în reumatism, înlăturând durerea și amorțeala 83620 de fotografii pe care trebuie sa le privesti de doua ori pentru a vedea ce ascunde in fundal 140
SuperClipuri.com 2022