SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

9 sculpturi vechi care au devenit celebre datorită acestor taine ce se ascundeau în spatele lor.
1. De ce suferă Mica Sirenă?

Statuia din 1913 a fost un cadou oferit orasului Copenhaga de catre berarul Carl Jacobsen. Mica Sirena este o statuie din bronz, ce are 125 de cm intaltime si cantareste 175 de kg.

Povestea Micii Sirene din Copenhaga isi are originile in basmul cu acelasi nume al lui Hans Christian Andresen – o poveste despre o sirena foarte trista care isi doreste sa paraseasca marea si sa ajunga pe uscat.

Sculptorul a fost inspirat in egala masura si de balerina Ellen Price, care in anul 1909 a dansat ca prim-solista in spectacolul de balet, Mica Sirena ce a fost pus in scena la Teatrul Regal. Istoria insa ne spune ca Ellen Price a refuzat sa pozeze nud pentru sculptorul Edvard Eriksen, autorul statuii. Astfel, numai chipul sirenei este modelat dupa cel al balerinei in timp ce trupul statuii a fost modelat dupa cel al sotiei sculptorului, Eline Eriksen. Pe 23 august 2013, Mica Sirena implineste 100 de ani de cand atrage un numar impresionant de turisti in aceasta parte a orasului.

2. Sărutul fără sărut

„Sărutul” se numea inițial „Francesca da Rimini”, după o nobilă italiană din secolul al XIII-lea, al cărei nume a fost imortalizat de Dante în „Infernul”. Potrivit poveștii, femeia s-a îndrăgostit de fratele mai tânăr al soțului ei.

Iubirea dintre cei doi s-a înfiripat în timp ce citeau împreună povestea lui Lancelot și a lui Guinevere. Aflând de relație și cuprins de gelozie, soțul Francescăi îi ucide pe amândoi.

În sculptură, amantul Francescăi ține în mână o carte. Cei doi sunt îmbrățișați ca într-un sărut, dar nu își ating buzele. Prin asta, Auguste Rodin (maestrul lui Constantin Brâncuși pentru câteva luni) sugerează că amanții au fost uciși fără să comită vreun păcat.

3. David

Deși David a fost considerat idealul frumuseții masculine, el nu este chiar perfect, fiindcă se uită cruciș. Descoperirea a fost făcută când statuia a fost scanată cu tehnologie laser.

Defectul nu poate fi văzut cu ochiul liber, deoarece sculptura se află pe un piedestal înalt. Experții cred că Michelangelo a creat intenționat această imperfecțiune, astfel încât David să arate impecabil, indiferent din ce parte este privit.

O altă imperfecțiune intenționată este mâna dreaptă a lui David, disproporționat de mare în raport cu corpul.

4. “Sărutul morţii”

Sculptira “Sărutul morţii” ce se află într-un cimitir catalan din 1930, e o sursă de inspiraţie pentru multe personalităţi celebre, cum ar fi scriitori sau regizori de filme.

5. Venus de Milos fără braţe

Statuia Venus de Milos a apărut în anii 130-100 î.e.n. A fost descoperită însă abia în sec. XIX. Atunci avea mâini. Într-una ţinea un măr, iar cu alta ţinea haina să nu-i cadă. În timpul transportării statuii de pe insula Milos, ofiţerii francezi i-au rupt întâmplător braţele şi n-au mai vrut să le mai caute în învălmăşeală.

6. Statuia fără cap a zeiţei Nike din Samothraki

Statuia zeiţei Nike din Samothraki datează din secolul al II-lea î.e.n. şi o reprezintă pe Nike, zeiţa care îndeplinea rolul de mesager al victoriei. A fost descoperită în 1863 pe insula greacă Samothrace (în nord-estul Mării Egee). Istoricii presupun că în mână ţinea o cupă, o coroană sau o goarnă. Încercările de a-i restaura capul şi alte părţi ale corpului s-au soldat cu eşec.

7. „Moise „

Capodopera sculpturală Moise a fost terminată în 1515 şi-l înfăţişează pe proroc cu coarne. Se presupune că Moise apare cu coarne din cauza unor interpretări greşite ale Bibliei. Când Moise a coborât de pe muntele Sinai, capul îi lumina. Iar în ebraică traducerea putea fi atât “coarne” , cât şi “raze”.

8. Statuia lui Augustus de la Prima Porta

Sculpturile antice nu erau aşa cum le vedem noi azi. Cele greceşti, dar şi romane erau colorate, dar cu timpul vopseau s-a şters de pe marmură. Asemenea concluzii au tras oamenii de ştiinţă cercetând marmura din care a fost sculptată Statuia lui Augustus de la Prima Porta, care s-a dovedit a fi vopsită în albastru şi roşu.

9. “Voalul de marmură”

Statuiele lui Raffaele Monti din seria “Voalul de marmură” arată aproape real, iar voalul parcă e într-adevăr transparent. Statuia e făcută din marmură specială. Piatra avea două straturi – unul obişnuit, iar altul mai transparent.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Isărescu: Plata impozitelor dă dreptul românilor să ceară statului spitale și autostrăzi 2468Localitatea cu cei mai puturosi oameni din Romania. Prefera sa moara de foame pentru ca munca-i grea si cere timp 12373

Studenții din Constanța au câștigat concursul organizat de NASA!!! 134Dacă va dor picioarele, genunchii sau aveti dureri de șold, aici sunt 6 exerciții pentru a scapa de acestea! 1664E demonstrat stiintific: al doilea copil este mai nazdravan decat primul 90Stiati ca Ceausescu a facut si minuni? Din mâna conducătorului s-au născut bijuteriile României 22165 motive pentru care avem nevoie de un Berbec in viata noastra 598Oamenii cu ochii căprui au puteri speciale. Învață să pui în practică aceste 4 puteri 1395A intrat o bătrânică, în jur de 75 de ani. A dat bună ziua, a luat binecuvântare şi a cerut o Biblie. Părintele Leonida a întrebat-o: „- Ştii să citeşti, măicuţă? 464Acest copil a fost abandonat la nastere. Asistentele nu s-ar fi asteptat niciodata sa gaseasca asa ceva sub paturica lui - VIDEO 713
SuperClipuri.com 2022