Motivul pentru care uşa închisă la cameră îţi poate salva viaţa în caz de incendiu

Incendiile in Romania sunt foarte dese. Cea mai simplă metodă de a scăpa cu viaţă într-un incendiu este să ţii uşa la cameră închisă. Simplu este şi motivul din spatele acestei ciudăţenii aparente.
Acum patru decenii, timpul mediu pe care îl aveai pentru a scăpa dintr-o clădire în flăcări din momentul pornirii alarmei de incendiu era de 17 minute. Acum, este doar trei minute. Clădirile de astăzi ard mai repede, în ciuda reglementărilor introduse în ultimii 40 de ani, scrie Curiosity.
De ce? Casele din trecut erau compartimentate în mai multe încăperi mai mici, dar astăzi, oamenii doresc spaţii largi, fără prea multe uşi. Ceea ce înseamnă că focul are mai puţine obstacole, deci se poate deplasa mai uşor dintr-o cameră într-alta. Mai mult, din cauza plasticului din multe piese de mobilier şi din alte obiecte, focul devine mai toxic şi arde mai rapid.
Astfel, cu atât de puţin timp de a scăpa, fiecare secundă contează. Uşa închisă la dormitor, precum şi alte uşi, poate oferi acel timp preţios. De asemenea, un studiu al celor de la Firefighter Safety Research Institute (FSRI) arată că uşile închise au un efect însemnat.Mai mult, o uşă închisă limitează fluxul de oxigen, care este unul din combustibilii care alimentează focul. O uşă închisă poate ţine şi fumul toxic din cameră.
Persoanele fizice și juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice și dispozițiile de apărare împotriva incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul. Persoana care observă un incendiu are obligația să anunțe prin orice mijloc serviciile de urgență, primarul sau poliția si să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului.
În caz de incendiu, orice persoană trebuie să acorde ajutor, când și cât este rațional posibil, semenilor aflați în pericol sau în dificultate, din proprie inițiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanților autorităților administrației publice, precum și a personalului serviciilor de urgență. În cazul incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe, persoanele aflate în apropiere au obligația să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea și stingerea acestora
sursa: www.descopera.ro
![]() |

De ce echipajul de la bordul avionul își ține brațele la spate atunci când salută pasagerii


Un român a reușit să schimbe o bancnotă de 1.000 de lei, în Germania. A primit în schimbul ei 200 de euro


TOP 5 Cele mai frumoase handbaliste de la Campionatul European 2018. Două sunt românce !


25 de idei pentru a decora pereții casei tale într-un mod unic. Prietenii te vor invidia!


10 Fapte despre femeile antice din istorie pe care profesorii nu le menționează


Cât de puternică poate fi natura! 20 imagini impresionante


Medicul i-a recomanda unei femei să facă aceste 3 lucruri simple și a slăbit 60 de kilograme


10 copii care au devenit faimosi in intreaga lume datorită frumuseții lor


Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți


CCR amână până pe 6 mai decizia privind desfiinţarea pensiilor speciale. Reacţia USR: Guvernul să îşi asume prin OUG eliminarea lor
