SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

În Canada este mare agitație: de țărm s-a apropiat un aisberg de dimensiuni colosale
Somptuosul balet al unui gigantic bloc de gheață plutind în derivă tocmai din Groenlanda pare să se fi terminat în buza unui mic sat din Canada, Ferryland. De mai bine de o săptămână, aisbergul, cu o înălțime de 46 de metri (cât un bloc de 15 etaje sau cât Statuia Libertății), s-a blocat la câțiva kilometri de coastele regiunii Terra Nova și Labrador.

 

În aprilie 1912, tot în această zonă, se scufunda Titanicul. 105 ani mai târziu, pe coasta de est din Terra Nova și Labrador, spectacolul aisbergurilor care plutesc în derivă, desprinse din ghețurile Groenlandei, continuă să fie impresionant și atrage o mulțime de curioși. Atracția sezonului pare să fie la Ferryland, un sat cu puțin peste 500 de locuitori, în fața căruia un enorm bloc de gheață pare să se fi blocat de o săptămână. Primarul satului spune că niciodată nu a văzut în regiune ceva „așa de mare”. Urmăriți mai jos o galerie foto (click pe prima imagine, pentru a le vedea și pe celelalte):

 

Aisbergul s-a blocat în apele mai puțin adânci din jurul țărmului și ar putea rămâne imobilizat timp de mai multe zile. Până atunci, localnicii și turiștii savurează peisajul și fac o mulțime de poze, din toate unghiurile. Fenomenul „trecerii aisbergurilor” este frecvent în regiune și acest parcurs a primit numele de „Aleea Aisbergurilor”. Peste 450 de blocuri de gheață au fost observate în jurul provinciei canadiene. Încălzirea climatică, asociată cu vântul puternic de la sfârșitul lunii mai, împinge aceste enorme mase de gheață din Atlanticul de Nord către sud.

Totuși, este neobișnuit ca fenomenul să aibă loc așa devreme și cu o așa amploare. De obicei, sezonul începe primăvara și durează până la începutul verii. Cea mai bună perioadă de observat aisberguri este între sfârșitul lui mai – începutul lui iunie. De asemenea, numărul aisbergurilor care au trecut pe „alee” anul acesta este ieșit din comun. Media era de 80 de aisberguri, dar până acum au fost observate deja câteva sute.

Iar dacă fotografii sunt în culmea fericirii, pescarii nu sunt prea încântați. Blocurile de gheață le încurcă socotelile și sezonul acesta au pescuit mai puțin. Aisbergurile fac ca rutele maritime frecventate de cargouri și nave de pescuit să fie deviate. Sosirea precoce a blocurilor de gheață obligă navele să facă o lungă și costisitoare cale-ntoarsă, adesea trebuind să parcurgă până la 650 de km în plus.

Paza de coastă canadiană, dar și patrula internațională a ghețarilor – un corp al pazei de coastă americane – monitorizează aisbergurile din Atlanticul de Nord. Patrula internațională a fost creată după naufragiul Titanicului și poate efectua zboruri de recunoaștere pentru a întocmi hărți de navigație.

Până acum, grație acestei patrule, s-au evitat ciocnirile între aisberguri și nave, dar numărul blocurilor de gehață care plutesc în derivă îngrijorează. Comandantul pazei de coastă spune că nu a mai văzut un număr așa mare de aisberguri într-o perioadă așa de scurtă de timp. Se preconizează a fi un sezon extrem, cu peste 600 de aisberguri care ar putea apărea pe traiectoriile navelor.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

(VIDEO)Scandalos! Fermier amendat pentru că își irigă culturile! 4018 persoane care ne arata cat de mult te poate schimba un an daca ai vointa 386

Aceasta femeie a fost scoasa din mormant dupa 3 ani si era inca vie. Aceste imagini socheaza intreaga lume... vezi VIDEO 4062920 de întâlniri pe care iti doresti sa le uiti cat mai repede posibil 83815 persoane care au un scris de mână cu adevărat perfect 59Jeremy Clarkson: Duster, construit de puținii oameni care mai locuiesc în România, folosind piese de care Renault nu mai are nevoie 1594Apeductul Veluwemeer din Olanda pare sa incalce toate legile fizicii! 849Zodii protejate, cu adevărat, de astre, vara aceasta 713Femeile care aleg să fie singure pentru mai mult timp, sunt mai fericite 209Cum sa faci diferenta intre parfum si apa de toaleta, un mic truc pe care toata lumea trebuie sa il stie 104
SuperClipuri.com 2022