SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

În Canada este mare agitație: de țărm s-a apropiat un aisberg de dimensiuni colosale
Somptuosul balet al unui gigantic bloc de gheață plutind în derivă tocmai din Groenlanda pare să se fi terminat în buza unui mic sat din Canada, Ferryland. De mai bine de o săptămână, aisbergul, cu o înălțime de 46 de metri (cât un bloc de 15 etaje sau cât Statuia Libertății), s-a blocat la câțiva kilometri de coastele regiunii Terra Nova și Labrador.

 

În aprilie 1912, tot în această zonă, se scufunda Titanicul. 105 ani mai târziu, pe coasta de est din Terra Nova și Labrador, spectacolul aisbergurilor care plutesc în derivă, desprinse din ghețurile Groenlandei, continuă să fie impresionant și atrage o mulțime de curioși. Atracția sezonului pare să fie la Ferryland, un sat cu puțin peste 500 de locuitori, în fața căruia un enorm bloc de gheață pare să se fi blocat de o săptămână. Primarul satului spune că niciodată nu a văzut în regiune ceva „așa de mare”. Urmăriți mai jos o galerie foto (click pe prima imagine, pentru a le vedea și pe celelalte):

 

Aisbergul s-a blocat în apele mai puțin adânci din jurul țărmului și ar putea rămâne imobilizat timp de mai multe zile. Până atunci, localnicii și turiștii savurează peisajul și fac o mulțime de poze, din toate unghiurile. Fenomenul „trecerii aisbergurilor” este frecvent în regiune și acest parcurs a primit numele de „Aleea Aisbergurilor”. Peste 450 de blocuri de gheață au fost observate în jurul provinciei canadiene. Încălzirea climatică, asociată cu vântul puternic de la sfârșitul lunii mai, împinge aceste enorme mase de gheață din Atlanticul de Nord către sud.

Totuși, este neobișnuit ca fenomenul să aibă loc așa devreme și cu o așa amploare. De obicei, sezonul începe primăvara și durează până la începutul verii. Cea mai bună perioadă de observat aisberguri este între sfârșitul lui mai – începutul lui iunie. De asemenea, numărul aisbergurilor care au trecut pe „alee” anul acesta este ieșit din comun. Media era de 80 de aisberguri, dar până acum au fost observate deja câteva sute.

Iar dacă fotografii sunt în culmea fericirii, pescarii nu sunt prea încântați. Blocurile de gheață le încurcă socotelile și sezonul acesta au pescuit mai puțin. Aisbergurile fac ca rutele maritime frecventate de cargouri și nave de pescuit să fie deviate. Sosirea precoce a blocurilor de gheață obligă navele să facă o lungă și costisitoare cale-ntoarsă, adesea trebuind să parcurgă până la 650 de km în plus.

Paza de coastă canadiană, dar și patrula internațională a ghețarilor – un corp al pazei de coastă americane – monitorizează aisbergurile din Atlanticul de Nord. Patrula internațională a fost creată după naufragiul Titanicului și poate efectua zboruri de recunoaștere pentru a întocmi hărți de navigație.

Până acum, grație acestei patrule, s-au evitat ciocnirile între aisberguri și nave, dar numărul blocurilor de gehață care plutesc în derivă îngrijorează. Comandantul pazei de coastă spune că nu a mai văzut un număr așa mare de aisberguri într-o perioadă așa de scurtă de timp. Se preconizează a fi un sezon extrem, cu peste 600 de aisberguri care ar putea apărea pe traiectoriile navelor.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Bancomat defect, bani gratis pentru un paznic din Timiş. Bancnotele ieşeau singure, fără card 9802Niste elevi de liceu din Romania au inventat un EKG portabil si o aplicatie care scade numarul accidentelor pe calea ferata!!! 33

15 fotografii ciudate care ne-au făcut să credem că există călătorii în timp 891Fara Cuvinte ! Medicii au descoperit cele mai Groaznice si mai RARE BOLI... Vizioneaza cu Atentie - VIDEO 17784Un artist arată cum este adevarata viața cu un câine 54Priviti cum acest sofer de TIR a evitat un adevarat macel printr-o manevra la care nimeni nu se astepta. Fara Cuvinte! Sofer erou! 30964 zodii care vor înșela în lunile următoare. Calcă în picioare inima partenerului 192325 de fotografii unice din istorice care ne prezintă istoria lumii dintr-un unghi diferit 1408Vezi cum si-au salvat viata...VIDEO 16439Romania o sa construiasca primul spargator de geata de lux!! Acesta o sa fie costruit la Tulcea cu otel romanesc!! 155
SuperClipuri.com 2022