SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Un loc de poveste din Romania!! Țara morilor de apă de la Rudăria!!!
Cheile Rudăriei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în sudul Banatului, pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Pe Valea Rudăriei, în anul 1772 au existat opt mori, iar din 1874 până în 1910 au existat 51 de mori. Inundațiile din acea primăvară au luat 28 dintre ele. Localnicii le-au refăcut pe unele, iar pe altele le-au abandonat. Toate morile au fost protejate de câte o stâncă masivă și sunt funcționale.

La una, pentru a redirecționa apa, oamenii au săpat cu dalta și ciocanul un tunel prin munte, înalt de doi metri, lat de un metru și jumătate și lung de aproape 30 de metri. Potrivit wikipedia.org la început, roțile morilor au fost din lemn, apoi, în anii 1980, din metal.

Practic, acestea sunt acționate de forța apei. Lagărul care susține mișcarea de rotație este din cremene albă. În 24 de ore, o moară a măcinat o cantitate de 130 de kilograme de făină.

Si astăzi rândașii (de la rând) folosesc și întrețin în sistem asociativ morile de apă. O moară aparținea mai multor familii, care aveau pe rând dreptul să o folosească. O zi pe lună moara era oprită pentru întreținere, operațiune la care toți rândașii erau obligați să ia parte.

În condițiile actuale comunitatea locală nu mai are nevoie de întreaga putere de măcinare a morilor și se încearcă adaptarea obiceiului descris pentru a folosi mai puține mori odată (folosirea morilor prin rotație).

Cele 22 de mori, care fac parte din patrimoniul UNESCO, poartă numele constructorului, al locului în care sunt amplasate sau al unei “familii-şef”: “Îndărătnica de la perete”, “Moara din Ţarină”, “Moara cu Tunel”, “Popascu”, etc.

La fel ca pe vremea dacilor, localnicii din Rudăria încă macină porumbul şi grâul prin tehnica măturării de piatra morii. Sătenii povestesc că făina obţinută în acest mod este una specială şi are un gust deosebit. Localitatea Rudăria, în prezent Eftimie Murgu, se află la câţiva kilometri de Bozovici.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

9 filme ale căror sensuri ascunse nu au fost observate pana acum 788Legea amânării plății facturilor a trecut de Parlament: facturile la apă, energie, gaze se suspendă 3 luni 2454

Aceste lucruri sunt atât de perfecte încât par să fie ireale 143622 de fotografii care explică modul în care funcționează lumea 2406 poziții care vă vor ajuta să adormiți imediat 2796Cum sa scapi cu ajutorul bicarbonatului de sodiu de depunerile de grasime, in doar 48 de ore 1100310 trucuri pe care le pot folosi femeile pentru a rezolva instantaneu situațiile cele mai incomode 342Brigitte Macron, o nouă aparție exemplară. Ținuta cu care a atras toate privirile într-un orășel din Franța 1497Principele Nicolae a recunoscut după 3 ani că are o fiică. Nepotul regelui a admis testul de parternitate 159Rusia. Cine nu respecta izolarea la domiciliu doua saptamani risca 5 ani de inchisoare 130
SuperClipuri.com 2021