SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Cască din lego, avertizor pentru nevăzători, invenţia a doi elevi de la "Murgoci"
Mario Răzvan Canevici şi Cătălin Vrăbiuţă, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, au creat o cască din piese de lego capabilă să avertizeze sonor persoanele nevăzătoare de apropierea unui obstacol • cei doi au participat cu acest proiect la Concursul Naţional “InfoEducaţie”, unde au obţinut o menţiune

Proiect inedit realizat de doi elevi din Brăila! Mario Răzvan Canevici şi Cătălin Vrăbiuţă, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, îndrumaţi de prof. Paul Pruş, au proiectat şi construit din piese de lego o cască ce avertizează sonor persoanele nevăzătoare că se află în apropierea unui obstacol. Cei doi tineri au numit acest proiect AltV (Alternative Vision) şi au construit casca special pentru a participa la Concursul Naţional “InfoEducaţie”, concurs dedicat elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interes pentru crearea aplicaţiilor informatice.

“Am vrut să demonstrăm că putem să facem mai multe din lego, nu doar jucării. Ideea mi-a venit după ce am văzut un om bătrân în autobuz, care avea un baston şi o pereche de ochelari de soare. Aşa că m-am gândit să facem o pereche de ochelari inteligenţi, dar cum n-am avut fonduri pentru asta, am decis să facem o cască din lego”, ne-a spus Cătălin Vrăbiuţă, cel care a fost responsabil de partea de construcţie.

Aşadar, cei doi tineri s-au pus pe treabă şi în două săptămâni au realizat o cască cu doi senzori de distanţă situaţi pe un motor cu rotaţie 360 grade şi două butoane situate pe lateralele căştii. Aceştia şi-au numit proiectul AltV (Alternative Vision) şi în luna august au fost gata de competiţia “InfoEducaţie”, unde au concurat la categoria “Roboţi”. Juriul concursului a rămas impresionat de proiectul elevilor noştri, răsplătindu-i cu o menţiune.

“Casca «bipăie» ca să spun aşa atunci când persoana nevăzătoare se află la o distanţă de un obstacol. E acelaşi sistem ca la senzorii de parcare la o maşină. Îţi dai seama că eşti din ce în ce mai aproape de obstacol când auzi că «bipăie» din ce în ce mai tare şi astfel persoana nu se va lovi. Eu m-am ocupat de programare. Casca are doi senzori, unul care este pe drept şi unul care este pe adâncime, astfel încât să vadă şi obstacolele joase. Şi, în afară de aceste lucruri, casca noastră mai are şi o rotire a senzorilor. Senzorii se află pe un braţ care are o rotire de 360 grade, astfel încât, la nevoie, nevăzătorul poate să rotească casca cu cele două butoane pe care le are în lateral şi să «vadă» şi în stânga, şi în dreapta”, ne-a explicat Mario Canevici.

Nu este pentru prima dată când cei doi elevi lucrează împreună, ei făcând parte şi din echipa de robotică “Velocity” a Colegiului “Murgoci”, echipă ce a ajuns anul acesta în finala competiţiei BRD First Tech Challenge.

Încântaţi de rezultatul obţinut la “InfoEducaţie”, tinerii îşi doresc să participe şi în următorii ani la acest concurs. Mario a participat până acum şi la Olimpiada Naţională de Informatică şi la cea de Ştiinţele Pământului, iar la facultate ar vrea să urmeze Cibernetica, în străinătate. Cătălin vrea să rămână în ţară şi să intre la Politehnică.

Etapa naţională a Concursului “InfoEducaţie” s-a desfăşurat în tabăra Gălăciuc (judeţul Vrancea). Lucrările concurenţilor trebuiau să îmbine elemente de proiectare, programare şi design, iar elevii puteau alege una din următoarele secţiuni: Web, Soft Utilitar, Soft Educaţional, Multimedia, Roboţi.

Într-o ediţie viitoare, vă vom prezenta şi proiectul cu care Nicoleta Ciauşu, o altă elevă de la “Murgoci”, a obţinut premiu I la acest concurs.

Felicitări elevilor şi profesorului îndrumător!

sursa: obiectivbr.ro

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Modelul Suediei - fără carantină - dă rezultate 715 tendinte in moda pe care le vrem disparute pentru totdeauna 1703

7 lucruri uimitoare pe care le puteți face cu telefonul dvs. smartphone 1534Cum un bărbat care are 50 de ani arata ca la 20 - priviti care este dieta lui 108610 Mudre importante care pot aduce beneficii de sănătate uimitoare. 529Peste o mie de voluntari au plantat 17.000 de pomi într-o singură zi, în Timiș 9068Salvați Pădurile României ! 23Când își primesc banii românii care intră în șomaj tehnic. Ministrul Muncii, precizări despre primele plăți 17423 motive pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații 504Romania o sa construiasca primul spargator de geata de lux!! Acesta o sa fie costruit la Tulcea cu otel romanesc!! 155
SuperClipuri.com 2022