SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Castelul Cantacuzino, un loc superb din Busteni pe care orice roman trebuie sa il vada!!




Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911[1], a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.

Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilionul de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.

În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.

În perioada în care clădirea a servit ca sanatoriu, pereții au fost vopsiți uniform. După retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale.

Castelul, de formă pavilionară, are o o suprafaţă de 3.148 mp şi este înconjurat de un parc imens, ale cărui alei te poartă spre o grotă, pe care o poţi străbate pitit sub perdeaua de apă, cascade şi fântâni arteziene în care lenevesc păstrăvi. Castelul are un corp central format din demisol, parter şi etaj, cu fundaţie din beton, pereţi din piatră cioplită şi învelitoare din ţiglă, un pavilion de serviciu, o vilă administrativă şi o capelă.

Exteriorul este bogat ornamentat, stilul construcţiei amintind de stilul neo-românesc datorită logiei cât şi foişorului care servea la urmărirea vânatului, de tip culă, dar şi de cel brâncovenesc. Coloanele amintesc de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, iar gabaritul castelului permite comparaţia cu Palatul patriarhal, complexul Peleş din Sinaia şi cel de la Cotroceni. Atât curtea castelului cât şi exteriorul său sunt pavate şi placate cu piatră din zonă.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

10 lucruri care se vor schimba cu siguranță după ce vă veți muta cu partenerul 365



15 iluzii optice care aproape le-a dat oamenilor un atac de cord 553





Înregistrare de colecție cu Ștefan Bănică la 5 ani. Cu cine vorbea acesta la telefon? 315



La facut PROSTUL CLASEI nestiind ca a practicat box ! Finalul a fost Tragic.. vezi VIDEO 19138



Val de ironii după ce Dragnea ar fi apelat la o clinică privată: „Cred că omul era inconştient, că la cât e de patriot sigur insista să îl ducă la un spital de stat“ 51 716



Cel mai curajos barbat! A sărit de la 6800 de metri fără parașută. 240



Politistii au auzit zgomote venind dintr-un pachet adus de curier. Ce au gasit i-a lasat fara cuvinte, iar destinatarul a ajuns la inchisoare. Asa ceva nu ati mai vazut! 318



Coronavirus. Avertismentul Poliţiei: "Sunt hoți îmbrăcați în medici care vin să vă facă dezinfecţie" 54



Asemanarile dintre stapani si animalele lor de companie sunt uimitoare si foarte amuzante! 425



11 ingrediente despre care nu stiai ca se gasesc in produsele pe care le consumam zilnic 355




SuperClipuri.com 2024