SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Peștera din România, descoperită pe vremea lui Ceaușescu, considerată buncăr anti-atomic.
O peșteră din România continuă să-i uimească pe oamenii de știință din toată lumea. A fost descoperită pe vremea lui Ceaușescu, dar este încă extrem de interesantă pentru cercetătorii care adună informații pentru a descifra misterele locului.

O peșteră aflată în țara noastră și explorată pentru prima dată pe vremea comuniștilor este considerată una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului trecut. Deși există de foarte multă vreme, peștera a fost descoperită abia în 1986. Au găsit-o specialiștii care, la acea vreme, explorau împrejurimile Mangaliei pentru a stabili zona în care vor construi o termocentrală.

Peștera Movile se află lângă Mangalia și este cu atât mai interesantă cu cât găzduiește creaturi unice pe Pământ. Peștera este singura din lume în care există un ecosistem care se bazează pe chemosinteză, adică viață fără oxigen.

De ce este spectaculoasă peștera Movile
Grupul pentru Explorări Subacvatice și Subterane (GESS) este cel care se ocupă în prezent de peștera în care trăiesc creaturi unice pe Pământ. Au fost descoperite până în prezent 48 de specii de păianjeni, scorpioni, miriapozi, lipitori și alte vietăți, iar 33 dintre acestea se găsesc doar în Peștera Movile.

„Mediul din subteran este foarte bogat în hydrogen sulfurat (8-12 mg/l), nivelul oxigenului este destul de redus (maximum 10%), nivelul dioxidului de carbon este ridicat (2-3,5%), în timp ce nivelul metanului este destul de ridicat (1-2%). Apa din peşteră are o compoziţie chimică diferită faţă de fântânile din apropiere, iar în sedimentele din peşteră nu s-au găsit izotopii radioactivi comuni în solul României după accidentul de la Cernobâl din 1986“, susțin cei de la GESS.

Majoritatea animalelor din peștera Movile nu pot vedea și nu au pigment. Dar asta nu înseamnă că nu se pot deplasa. Pentru a se descurca mai bine în mediul extrem de dificil și pentru a naviga mai ușor prin întunericul din galerii, ele au dezvoltat membre și antene de mari dimensiuni.

Ecosistemul din interiorul Peșterii Movile se bazează pe chemosinteă. Pentru că nu există lumină naturală, fotosinteza nu a fost posibilă. Astfel, a fost nevoie ca bacteriile să obțină energie și carbon din diverse reacții chimice.

Peștera Movile rămâne un mister pentru mulți cercetători. De 30 de ani, aceștia încă mai fac descoperiri uimitoare despre modul și perioada în care vietățile s-au adaptat la condițiile vitrege din interiorul peșterii. Nu e clar, între altele, nici cum se hrănesc vietățile de acolo.

Cercetătorii de la NASA chiar au comparat mediul din peștera Movile cu cel de pe planeta Marte.

 

sursa: playtech.ro

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Gigi Becali, impresionat de drama bunicii Maria! Ce îi cumpără femeii care doarme într-un grajd după ce i-a ars casa 885715 Traditii din diferite tari care au surprins intreaga lume 5389

OFERTĂ INCREDIBILĂ, peste graniţă: Cu cât se cumpără o MIREASĂ în Bulgaria, la târg. 487Asa se îngrijeau oamenii in trecut. 10 exemple stranii! 2744Pierdem un an și jumătate de viață sănătoasă din cauza poluării. România, pe urmele Chinei 5125 de fotografii rare care aruncă o lumină asupra vieții din trecut 2882Cum poţi să scapi definitiv de părul de pe faţă şi corp 2356TOP 10 ATACURI ale FANilor asupra Fotbalistilor...VIDEO 30515 fotografii emotionante care dovedesc ca natura este întotdeauna deasupra noastră 902Top 10 cele mai aglomerate orase din lume. Cum arata plaja unde nu ai loc sa arunci un ac 1345
SuperClipuri.com 2022