LEON DĂNĂILĂ: Cand faci un bine cuiva, nu trebuie sa astepti nimic in schimb

Fiecare celulă umană este sfântă. Credinţa mea este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii pe care ajung să-i operez. Dumnezeu mi-a dat mâini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecată şi eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor.
Să ajuţi un bolnav, să vezi că a reînviat după ce l-ai operat, înseamnă una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile.
Să redai viaţa cuiva cred că este cel mai important lucru de pe lumea asta. Să salvezi un om, de exemplu să-l operezi la coloana vertebrală, să fie paralizat, să-i scoţi tumora şi el să înceapă să meargă, e una dintre minunile care îţi încântă sufletul.
Când operezi, trebuie să cunoşti harta creierului foarte bine. Nu e permis să fii foarte brutal, deoarece el coordonează toate funcţiile organismului.
Neurochirurgia vasculară este cea mai grea specialitate din neurochirurgie, şi împreună cu cea cardiacă este cea mai grea din cadrul chirurgiei. Neurochirurgia e un domeniu în care trebuie să citeşti foarte mult, altfel nu ai cum să faci performanţă. Încă de mic citeam pe rupte. În facultate îmi spuneau „şoarece de bibliotecă”.
Majoritatea neurochirurgilor sunt învăţaţi să-şi folosească în operaţii vederea directă, neintermediată de microscop.
Am citit multă literatură medicală în adolescenţă. Ţin minte un episod din facultate. Am făcut o gripă înainte de examenul la Bacteriologie şi n-am putut să-nvăţ. Dar m-am dus cu ce ştiam din liceu, când îl citisem pe Pasteur – o carte foarte groasă, unde explica el probleme de patologie microbiană. Şi am luat 9.
Se spune că cel mai bun neurochirurg trebuie să aibă ochi de vultur, mâini de femeie şi inimă de leu.
Am operat preşedinţi de state, prim-miniştri şi miniştri din România şi străinătate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari, chiar şi criminali. Pentru mine nu contează ce statut social sau meserie au, caut doar să le salvez viaţa.
Am descoperit o nouă celulă în creier, este o premieră mondială.
Mergeam cu soţia la teatru, la operă. Dar să ştiţi că un neurochirurg trebuie să ducă o viaţă foarte strictă, să renunţe la multe lucruri. Eu făceam multe gărzi şi refuzam mereu invitaţiile de la prieteni.
Neurochirurgia este precum arta unui bijutier.
Baza bugetului unei ţări constă în producţie, în industrie.
Omul este mare prin ceea ce lasă în urma sa, nu prin ceea ce face.
Când operezi pe creier, dacă nu te gândeşti la Dumnezeu să-ţi trimită o mână de ajutor, bolnavul este pierdut.
Harta creierului seamănă cu a universului. Pe lângă zonele cunoscute, ale căror funcţii sunt ştiute, într-o proporţie foarte mare, există nenumărate alte zone necercetate încă sau cercetate insuficient. Toate acestea depind unele de altele. Viaţa noastră, cu tot ceea ce înseamnă conştient, subconştient şi inconştient (care sunt strâns legate între ele) este condiţionată de buna funcţionare a creierului.
Creierul este cea mai complexă materie din univers. Mai complexă materie nu există. Este compus din celule de numai câţiva microni, care se văd doar cu microscopul, dar fiecare dintre aceste celule poate să aibă până la peste 20.000 de conexiuni în acelaşi timp. O singură celulă, vă daţi seama? Toate aceste celule sunt conectate între ele. Dar creierul nu lucrează doar prin conexiunile celulelor sale, ci şi prin substanţe neurotransmiţătoare, prin hormoni, prin toate umorile organismului care, la rândul lor, influenţează activitatea creierului care le coordonează. Nu degeaba se spune că în creier „totul se leagă cu totul”.
Stările depresive scad imunitatea. Un bolnav de cancer îşi agravează boala dacă ajunge la depresie şi n-o poate gestiona.
Credinţa este foarte importantă pentru beneficiul omului, în general. Omul lipsit de credinţă este un om pierdut.
Dacă simţi că-ţi place ceva foarte mult, e bine să-ţi urmezi calea şi să perseverezi. Numai aşa poţi câştiga pariul cu viaţa.
Leon Dănăilă este medic specialist neurochirurg la Spitalul „Gh. Marinescu” din București. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române și apoi membru titular al acesteia
![]() |

Europa se pregătește să iasă din izolare. Cât de mare este riscul?


22 fotografii istorice unice care aduc trecutul la viață


O pisică s-a furişat într-o grădină zoologică şi s-a împrietenit cu un râs carpatin privat de libertate (VIDEO)


La 90 de ani pictează casele din satul ei realizând un decor fermecător, aceasta este o bunicuţă extrem de talentată.


Turnurile Retelelor 5G din Olanda si Mare Britanie DISTRUSE de Protestatari


13 moduri usoare de a face lucrurile vechi să arate ca și noi


19 fotografii care ne explică clar de ce există atât de mulți oameni perfecți pe internet


17 fotografii care ne arata magia din spatele scenei


Când iubești cu adevărat pe cineva, nu îl părăsești la prima greșeală


Brigitte Macron, o nouă aparție exemplară. Ținuta cu care a atras toate privirile într-un orășel din Franța
