SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Capul Statuii lui Iisus din Brazilia a fost realizat de un român , aceasta fiind admirată zilnic de mii de turiști
Mulți admiră statuia Cristo Redentor din Brazilia, dar puțini știu că cel care a realizat-o este un român cu o poveste de viață interesantă. Celebra statuie a lui Iisus, amplasată Rio de Janeiro, este opera sculptorului românul Gheorghe Leonida.

S-a născut la Galaţi, în 1892 într-o familie înstărită. Tatăl său era ofiţer de carieră și a fost nevoit să plece din Galaţi. Astfel Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase la secţia sculptură. Debutul său ca sculptor l-a făcut în anul 1915, la un salon naţional. În Primul Război Mondial a fost pe front. După sfârșitul acestui conflict şi-a continuat studiile, timp de trei ani, în Italia. A fost premiat pentru operele sale la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

În anul 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Acesta l-a angajat pe Gheorghe Leonida să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931. S-a păstrat și astăzi ca un adevărat simbol al Americii Latine. Statuia are o înălțime de 38 de metri (din care capul are 3,75 m) şi o greutate de 1.145 de tone. În prezent, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

Gheorghe Leonida s-a întors în țară, după terminarea părții sale din sculptură. În România a continuat să sculpteze. S-a stins din viață în primăvara anului 1942, la vârsta de 49 de ani. Decesul s-a datorat faptului că a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

Opera sa a fost foarte puțin cunoscută, deoarece regimul comunist nu i-a popularizat lucrările, pe motiv că a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că importanta sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. O parte a lucrărilor lui Gheorghe Leonida se află în prezent la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.

SURSA

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Nu mai poți face cumparaturi daca nu porti masca de protectie, insa acestea nu sunt mereu in stoc ... ! 49320 de întâlniri pe care iti doresti sa le uiti cat mai repede posibil 838

Vezi cum si-au salvat viata...VIDEO 1644410 poze cu căței care cerșesc după mâncare la care vor putea rezista doar oamenii cu inimi de gheață 2238Turte dulci de casă în 20-25 minute – Sunt moi și aromate de se topesc în gură 2369 trucuri pe care Zara le folosește pentru a vă oferi o dorință puternica de a cumpăra haine 2614Un singur pahar de vin pe zi seara ne eliberează de stres și ne ajută sa avem un somn liniștit. 19821 de oameni care merită un premiu pentru creativitate lor 13621 de Animale care au o mulțime de întrebări pentru oameni și ar dori să înțeleagă ce se află în capul nostru 224Diferențele dintre suflet, spirit și sinele superior 76
SuperClipuri.com 2022