SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Prezumtia de legalitate, introdusa in Statutul politistului. Romanii nu se mai pot certa cu angajatii MAI
Prezumtia de legalitate urmeaza a fi introdusa in Statutul politistului, prevedere care garanteaza din start ca ofiterul actioneaza in interesul legii si este fidel normelor in vigoare. Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati inopinat de Politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Comportamentul sfidator nu va mai fi acceptat.

Pe scurt, prezumtia de legalitate inseamna ca in momentul intalnirii cu un politist, jandarm sau alt cadru autorizat pentru pastrarea ordinii si linistii publice nu vor mai putea exista contestari verbale, transmisiuni live pe retelele de socializare, negocieri si alte discutii din partea celor care fac obiectul chestionarii de catre reprezentantii autoritatilor. Se presupune automat ca angajatii MAI actioneaza in spiritul legii, nu isi depasesc atributiile si nici nu fac abuz de putere. Practic, odata ce acest proiect devine lege, romanii nu vor putea sa se mai certe la fata locului cu politistii. Eventualele nedreptati vor trebui dovedite in instanta sau prin anchete interne ale institutiilor de forta.

Initiatorii proiectului de lege au avut in vedere la elaborarea actului faptul ca nivelul autoritatii politistilor in spatiul public este in scadere si au subliniat faptul ca respectul si increderea aratate de cetateni sunt in continuare pe o panta descendenta.

 

"Avand in vedere (...) contextul exceptional in care se regaseste intreaga societate romaneasca, alaturi de comunitatea internationala, determinata de pandemia epidemiologica a coronavirusului SARS-CoV-2, care a atras prin masurile speciale impuse o crestere a numarului infractiunilor impotriva fortelor de ordine publica, apreciem ca este utila aceasta interventie legislativa cu scopul intaririi increderii in politistii romani", arata parlamentarii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

Propunerea de act normativ include, asadar, in Statutul politistului prezumtia de legalitate asupra faptelor si actelor prin care politistii isi indeplinesc atributiile si activitatile. Prin acest act, sustin initiatorii, se instaureaza un just echilibru pentru ambele parti implicate in procesul de mentinere a ordinii publice, "persoanele nemaiputand sa conteste/se manifeste in mod public sfidator si chiar sa ultragieze invocand presupuse nelegalitati, acestea putand fi constatate doar pe caile prescrise de lege".

 

Prin proiect se evidentiaza, totodata, faptul ca politistul are statut special datorita specificului muncii sale si a pericolului la care este supus el si familia sa, exercitiul autoritatii publice implicand de acum fermitate evidenta.

Initiativa mai cuprinde si noi facilitati pentru politisti, in sensul ca mutarea si delegarea vor fi insotite de avantaje noi.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Vaccinul românesc Polidin revine în farmacii. Când va fi produs și când va apărea 716O intreaga familie a murit dupa ce o tanara a facut o greseala simpla in bucatarie! Tu sa nu faci asa 19923

Apeductul Veluwemeer din Olanda pare sa incalce toate legile fizicii! 86710 Animale cu adevărat unice despre care este greu de crezut că există în realitate 561Care este greutatea ideala in functie de varsta? Iata cate kilograme ar trebui sa ai in functie de varsta 8624Înşelăciune cu măşti medicinale la o farmacie din judeţul Maramureș 2713 lucruri obișnuite pe care nu le folosim așa cum trebuie (este timpul să citiți manualele) 18016 bărbați celebri care au îmbătrânit superb 1052Cele mai penibile situatii in care oamenii au fost surprinsi!! O sa iti fie greu sa te opresti din ras!! 209822 de fotografii care ne dovedesc ca nimeni nu ne va iubi la fel de mult ca mama si tata 427
SuperClipuri.com 2023