SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Intre anii 1897-1910 ministrul educatiei din Romania era SPIRU HARET!! Un om cu studii la UNIVERSITATEA SORBONA si licentiat in matematica si fizicia!




Pentru copii dar si pentru parinti, sistemul scolar al unei tari trebuie sa fie un lucru extrem de importan si bine pus la punct pentru ca astfel cu totii putem vedea ce o sa iasa din copii nostri, mai ales cand vedem cine ii conduce si cine ii invata.

„Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi caracterului naţional al poporului care o locuieşte. Reforma şcolară care se urmăreşte de câţiva ani are de obiect principal realizarea acestui deziderat.” – SPIRU HARET

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.
A învățat la Dorohoi, Iași, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.

La Sorbona a studiat matematica și fizica. Tot la Paris, a obținut un doctorat în filosofie, susținându-și teza Sur l’invariabilité des Grandes axes des orbites planétaires, în fața examinatorilor, între care Victor Puiseux. Teza sa a fost publicată în vol. XVIII al Annales de l’Observatoire de Paris. Spiru Haret a fost primul român care a obținut un doctorat la Paris.

Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de Științe, Secția fizico-matematici, mecanica rațională , din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în 1885. Din 1885 și până în 1910 Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometria analitică.

Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890.

Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.

Din 1879 se face cunoscut drept „om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Acest bărbat s-a Photoshopat, pentru a petrece mai mult timp cu el, când era copil 172



Un biochimist cere Guvernului creșterea masivă a capacității de testare COVID 12





Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ghimbir zilnic timp de o lună. Medicii nu găsesc explicația 4735



13 fapte nestiute despre Coreea de Nord despre care nu ai avut nici o idee 3847



Secretele unei recolte bogate de castraveți! Sfaturi de la batrani 3037



15 iluzii optice care aproape le-a dat oamenilor un atac de cord 553



Uite in ce CONDITTII INUMANE sunt tinuti ROMANII sa lucreze in Germania.TTi se rupe inima.. vezi VIDEO 66393



Fiica celei mai bătrâne mame din România s-a transformat într-o adevărată domnișoară. Cum arată Eliza acum 5015



15 fotografii care ne arata cat de mult ne schimbam dupa ce ne casatorim 32



O elevă de 17 ani din România a câștigat locul 1 la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, EGMO 2020 14




SuperClipuri.com 2025