SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Regele în şort şi sandale. Povestea unui loc superb din Europa
Situată aproape de coasta de nord-est a Sardiniei, în Marea Mediterană, Insula Tavolara este atât de mică încât nu are nici drumuri și nici hoteluri, iar singura zonă locuită este o fâșie de nisip care se desprinde de la baza stâncilor înalte de 565 de metri.

Deși nu are decât 11 locuitori și 100 de capre de munte, mica insulă are un rege: Antonio Bertoleoni. Cunoscut și ca Tonino, bărbatul în vârstă de 83 de ani este proprietarul singurului restaurant din regat și totodată conducătorul celui mai mic regat locuit din lume.

Pentru ultimii 22 de ani, acesta a condus mini-regatul de 5 km² în pantaloni scurți și în sandale, relatează BBC.

„Probabil că sunt conducatorul care trăiește în cel mai obișnuit mod din lume. Singurul privilegiu de care mă bucur sunt mesele gratuite”.

Regatul  a împlinit recent 180 de ani și este mai vechi decât statul italian cu 25 de ani.

Povestea sa a început în anul 1807, când stră-stră-străbunicul lui, pe nume Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul om care s-a stabilit pe această insulă. De origine genovez, Giuseppe se căsătorise recent cu două femei care erau surori și încerca să scape de acuzația de bigamie care i se adusese și să găsească totodată un loc unde să poată să trăiască liniștit.

Curând, Giuseppe și nevestele lui au descoperit că pe insulă trăia o specie bizară de capre sălbatice, ai căror dinți erau galbeni-aurii din cauza algelor și a lichenilor pe care îi mâncau.

Poveștile despre caprele cu dinți aurii s-au răspândit din om în om și au ajuns până la urechile stapanului din Sardinia, Carlo Alberto, care, curios să vadă și să vâneze animalele, a călătorit până acolo în anul 1836.

„Când a ajuns pe insulă, Carlo Alberto s-a prezentat spunând „Sunt Carlo, suveranul Sardiniei”. Iar stră-străbunicul meu a răspuns: „Iar eu sunt Paolo, monarhul din Tavolara””.

După ce au vânat câteva capre și au chefuit timp de trei zile acasă , Carlo Alberto a fost atât de încântat de cum a fost primit încât i-a spus tânărului: „Paolo, tu chiar ești stapanul insulei !”.

După ce s-a întors în Sardinia, Carlo i-a trimis lui Paolo un document parafat din partea Casei de Savoia  prin care recunoștea oficial statutul monarhiei . De asemenea,  Carlo a confirmat că mica insulă nu făcuse niciodată parte din regatul Sardiniei.

La scurt timp după ce a primit recunoașterea regatului, Bertoleoni a creat un blazon care să reprezinte dinastia sa și l-a pictat pe peretele casei sale. De asemenea, a desenat și un arbore genealogic al familiei sale și a construit pe insulă un cimitir pentru el și pentru descendenții lui. Conform dorinței sale, pe mormântul său a fost construită o coroană din ciment (deși în timpul vieții nu a purtat niciodată una).

În anii care au urmat, vestea despre mica insulă suverană din Mediterana s-a răspândit tot mai departe, iar regatul  și-a găsit și câțiva aliați. Giuseppe Garibaldi, unul dintre fondatorii Italiei, a devenit unul dintre sfătuitorii de încredere ai familiei Bertoleoni. Iar în 1903, monarhul Sardiniei Victor Emanuel al II-lea chiar a semnat un acord de pace cu aceasta insula , locuită la acea dată de 33 de oameni.

Pe când colecționa fotografii cu liderii mondiali, regina Victoria a Marii Britanii a ordonat unei nave britanice să oprească pe insulă pentru ca ofițerii să fotografieze „familia regală” . Ulterior, imaginea a fost expusă în Palatul Buckingham, cu explicația „Cel mai mic regat din lume”.

În 1962, odată cu instalarea unei baze NATO, independența micului regat s-a încheiat, iar locuitorii săi nu mai au acces la aproximativ un sfert din insulă. Totuși, precum San Marino, nici aceasta insula nu a fost niciodată oficial anexată de statul italian, ceea ce face din Tonino cel de-al cincilea suveran al unui regat pe care nu-l mai recunoaște nimeni, mai scrie BBC.

„Poate că familia mea a avut un trecut frumos. Însă noi lucrăm din greu și trăim simplu, la fel ca toți oamenii”.

Când nu pescuiește și nici nu se ocupă de grădina din fața bungaloului său,  domnul are grijă de restaurantul său alături de nepoți, prinde pește sau aduce turiști din portul San Paolo cu un mic feribot.

Datorită creșterii numărului de turiști care vin pe insulă, „produsul intern brut” al regatului a crescut în ultimii ani, notează BBC. Turiștii vin în zonă ca să facă scufundări, să înoate cu țestoasele și să mănânce bunătățile locale.

„Pentru mine, este un privilegiu doar să trăiesc aici. Cine are nevoie de o coroană când ai un palat?”.

Citeste si: Curiozitati despre lumea in care traim

1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.

2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.

3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.

4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.

5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.

6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.

7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.

8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.

9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.

10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.

11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.

12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.

13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect…

14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici… pe zi.

15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910.

16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.

17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.

18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.

19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.

20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

20 de Fotografii care ne dovedesc ca natura este plina de mistere 562Acestea sunt cele mai reprezentative fotografii din perioada comunista!! Priveste cum era si incearca sa faci o comparatie cu perioada actuala ! 232

Camelia Patrascanu: Horoscop pana duminica. Dezamagiri, tensiuni, agitatie, dar o zodie are noroc 142Aceste animale ne dovedesc ca natura stie cum sa potriveasca pefect lucrurile 695Wow ! Cea mai talentata piranda din Galati a cantat in fata juratilor. Narcisa are 17 ani, e frumoasa foc si e MARITATA ! - VIDEO 37420O melodie care te va atinge la suflet "La fantana de la poarta" E trist si foarte greu la inimioara atunci cand parintii numai sunt in viata - VIDEO 24984MULȚUMIM EROILOR DIN LINIA 1: 206 dintre pacienți au fost declarați vindecați. 225O AFIRMAȚIE INTERESANTĂ… ”DACĂ ALBINELE VOR DISPĂREA, OMENIREA VA MAI SUPRAVIEȚUI 4 ANI, CEL MULT” 785 metode prin care să scapi de „dispoziția proastă” în doar 5 minute 398Invatati-va creierul sa creada ca totul este posibil. 4 sfaturi esentiale care te vor ajuta sa descoperi tot ce este mai bun in tine. 374
SuperClipuri.com 2021