SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Cum au reușit romanii ceea, ce mulți nu reușesc nici astăzi!
Romanii aveau reputație de mari ingineri, iar acest lucru este confirmat de multe dintre construcțiile care au rămas în urma lor. Una dintre cele mai renumite și durabile  care s-a păstrat parțial până în prezent sunt faimoasele drumuri, care i-au ajutat să-și creeze și să-și mențină imperiul. Dar oare cum cu mii de ani în urmă au putut ei să creeze o astfel de infrastructură, care a reușit să supraviețuiască mult mai mult timp, decât majoritatea drumurilor moderne.

S-a estimat, că rețeau de drumuri romane acoperea o distanță totală de peste 400.000 de km, aproximativ 120.000 km fiind „drumuri publice”. Acestea se întindeau de-a lungul vastului Imperiu Roman de la Marea Britanie în nord, până la Maroc în sud, de la Portugalia în vest, până la Irak în est, permițând mutarea rapidă a soldaților și a bunurilor dintr-o parte a imperiului în alta.

Ei clasificau drumurile lor după câteva categorii. Cele mai importante dintre ele erau viae publicae (drumurile publice), după care urmau viae militares (militare), actus ( locale) și, în sfârșit, privatae (private). Primele erau cele mai late și ajungeau până la 12 metri în lățime. Cele militare erau menținute doar de armată, iar cele private erau construite de proprietarii individuali.

Un fapt interesant este că  nu construiau peste tot aceleași trasee. Construcția lor varia în dependență de relieful și de materialele de construcție, care erau disponibile în zonă. De exemplu, pentru construcția drumurilor în zonele umede și pe dealuri au fost utilizate tehnologii complet diferite. Cu toate acestea, existau anumite norme standard care erau respectate în timpul construcției drumurilor.

Strazile erau constituite din trei straturi. Stratul inferior, frundamentul era constituit din pietre sau pământ. De asemenea, pentru formarea acestui strat era utilizat pietriș, cărămizi despicate, materiale de lut și chiar grămezi de lemn (când drumurile erau construite deasupra terenului mlăștinos). Următorul strat – cel mediu era constituit din materiale mai moi, cum ar fi nisip sau pietriș mărunt. Uneori acesta chiar era așezat în mai multe straturi succesive.

Este remarcabil faptul că nu erau perfect netede – centrul era mai înalt, decât marginile. Acest lucru era făcut special, astfel încât apa de ploaie să se scurgă de pe suprafața strazilor în șanțurile de drenaj. Aceste șanțuri serveau, de asemenea, parțial pentru a proteja călătorii din zonele mai periculoase, unde lângă drum puteau fi ambuscade.


Pe lângă faptul că rețeaua de drumuri permitea armatei romane să-și depășească dușmanii, aceasta a redus și necesitatea garnizoanelor mari și scumpe în tot imperiul.

sursa: eustiu.com

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Un drum din România a fost inclus de o revista din AMERICA într-un top al celor mai frumoase trasee de străbătut cu maşina 10615 pui de animale care vor topi chiar și cea mai rece inimă 1721

Botoşani: Autorităţile au interzis sacrificarea porcilor din zona focarului de pestă porcină fără aviz de la medicul veterinar 83Trăiește viața frumos, după regulile renumitului psiholog Mihail Litvak 6919 oameni care au incercat să-și facă un selfie cool insa au ajuns de rasul internetului 433Un medic de la urgență arată cât de prost este echipat pe timp de epidemie. Mesajul transmis ministrei Sănătății 22Cel mai gustos desert. Pur și simplu ai turnat și e gata 303FinTech-ul romanesc Beez testeaza o optiune prin care vrea sa te faca sa renunti la creditul pentru cumparaturi 516 reguli de bază privind eticheta pe care cei mai mulți dintre noi continuăm să le încălcăm 1264 lucruri care se întâmplă in corpul dumneavoastra dacă începeți să mâncați migdale în fiecare zi 67
SuperClipuri.com 2021