SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Capul Statuii lui Iisus din Brazilia a fost realizat de un român , aceasta fiind admirată zilnic de mii de turiști
Mulți admiră statuia Cristo Redentor din Brazilia, dar puțini știu că cel care a realizat-o este un român cu o poveste de viață interesantă. Celebra statuie a lui Iisus, amplasată Rio de Janeiro, este opera sculptorului românul Gheorghe Leonida.

S-a născut la Galaţi, în 1892 într-o familie înstărită. Tatăl său era ofiţer de carieră și a fost nevoit să plece din Galaţi. Astfel Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase la secţia sculptură. Debutul său ca sculptor l-a făcut în anul 1915, la un salon naţional. În Primul Război Mondial a fost pe front. După sfârșitul acestui conflict şi-a continuat studiile, timp de trei ani, în Italia. A fost premiat pentru operele sale la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

În anul 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Acesta l-a angajat pe Gheorghe Leonida să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931. S-a păstrat și astăzi ca un adevărat simbol al Americii Latine. Statuia are o înălțime de 38 de metri (din care capul are 3,75 m) şi o greutate de 1.145 de tone. În prezent, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

Gheorghe Leonida s-a întors în țară, după terminarea părții sale din sculptură. În România a continuat să sculpteze. S-a stins din viață în primăvara anului 1942, la vârsta de 49 de ani. Decesul s-a datorat faptului că a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

Opera sa a fost foarte puțin cunoscută, deoarece regimul comunist nu i-a popularizat lucrările, pe motiv că a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că importanta sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. O parte a lucrărilor lui Gheorghe Leonida se află în prezent la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.

SURSA

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

30 de fotografii care vă vor aduce un zâmbet chiar dacă aveți o zi proastă 726Aceste 20 de imagini făcute in Photoshop te vor face sa razi copios 3513

Dragostea necondiționată nu înseamnă că trebuie să accepți, necondiționat, totul 89Un hotel se întinde pe două ţări şi, practic, poţi dormi în ambele simultan 569Dumnezeu lucrează în tăcere. De ce este imposibil să împărtășești planurile de viitor cu oricine 168Mihai Voropchievici și vârsta reală a zodiilor. Legătura dintre constelații și vârsta sufletului 23621 de Animale care au o mulțime de întrebări pentru oameni și ar dori să înțeleagă ce se află în capul nostru 2238 lucruri care se intampla in corpul nostru daca bem zilnic sucuri care contin cofeina 662Sfatul unui tată pentru fiul său. A procedat corect? 1225Zodii care te dezamăgesc de fiecare dată. Renunță a mai fi în preajma lor 2007
SuperClipuri.com 2021