SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Turnul din Pisa a început să se „îndrepte”. Turnul din Pisa a început să se îndrepte. Explicația fenomenului care a început acum 20 de ani
Turnul din Pisa, care și-a căpătat faima la nivel internațional din cauza faptului că este înclinat, s-a îndreptat cu 4 centimetri în ultimii 20 de ani.

Potrivit experților care monitorizeaza lucrările de restaurare, structura este „stabilă”, astfel că ușor-ușor „începe să fie mai puțin înclinată”, informează BBC News.

„E ca și cum a întinerit cu două secole”, a explicat profesorul Salvatore Settis, referindu-se la monumentul medieval cu o înățime de 57 de metri.

La rândul său, Nunziante Squeglia, profesorul de geotehnică la Universitatea din Pisa care colaborează cu echipa care supraveghează lucrarea a explicat că cel mai mult contează stabilitatea clopotniței, care este „mult mai bună” decât experții se așteptau.

În 1990, a fost închis publicului pentru prima dată în 800 de ani, din cauză că experții se temeau să nu se prăbușească. La acel moment, Turnul din Pisa era înclinat de cu 4,5 metri.

Astfel, un comitet internațional condus de un expert polonez, profesorul Michele Jamiolkowski, a fost desemnat să se ocupe de salvarea turnului. Lucrările s-au desfășurat între 1993 și 2001. În cele din urmă, au reușit să remedieze gradul de înclinare cu 45 de centimetri, iar întreaga operațiune a costat peste 225 de milioane de euro.

Construcţia Turnului din Pisa a început în august 1173, iar în următorii 5 ani a început să se încline.

Turnul din Pisa (în italiană Torre di Pisa), cunoscut și ca Turnul înclinat din Pisa, este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia.

Turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, datorită proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat.

sursa: Stirileprotv

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

22 fotografii istorice unice care aduc trecutul la viață 15510 lucruri care atrag genul opus ca un magnet. Sigur vrei sa le stii! 2353

Judetul in care s-a nascut Brancus unul dintre cele mai frumoase din tara!! 51Un American a sarit de la 7.500 metri Fara Parasuta.. Vezi VIDEO 62120 de animale care au reusit sa impresioneze intreaga lume cu frumusetea lor 134920 de persoane care s-au schimbat atat de mult incat nu le mai recunosti 304710 filme cu moduri absurde de a transmite mesaje din realitatea noastră 98VIDEO. Nu ai să crezi ce BENEFICII au CITRICELE pentru SĂNĂTATE 10821 de rochii care arată total diferit cand sunt purtate de modele sau de diferite celebritati 1234Rusia nu-i va refuza nimănui ajutorul în combaterea pandemiei! 58
SuperClipuri.com 2021