SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

5 invenții născute din greșeală care au schimbat lumea
1. Super glue

În 1942, chimistul Harry Coover lucra din greu pentru a crea un vizor din plastic transparent, pentru arme de precizie. Încercările lui Coover au eșuat lamentabil deoarece substanța pe care a creat-o, cianoacrilatul, se lipea de orice.

Chimistul s-a dat bătut și aveau să treacă șase ani până când substanța avea să-și dovedească utilitatea. A doua oară când Coover s-a lovit de enervantul cianoacrilat a fost în timp ce lucra la construirea de acoperișuri transparente pentru carlinga avioanelor de vânătoare.

Bineînțeles, substanța n-a fost bună nici de această dată. Totuși, Coover și-a dat seama că cianoacrilatul funcționa extrem de bine pe post de adeziv. Chimistul a brevetat invenția, iar în 1958 celebrul adeziv se vindea deja în întreaga lume.

2. Geamurile securizate

În 1903, pe când lucra în laboratorul său, chimistul francez Edouard Benedictus a dat din greșeală peste o sticlă, care a căzut pe jos. Totuși, în loc să se spargă, așa cum ar fi fost firesc, sticla a rămas intactă.

Intrigat de faptul că sticla nu se făcuse bucăți, Benedictus s-a oprit din ce făcea pentru a o examina. Chimistul și-a dat seama că în recipientul cu pricina ținuse până recent nitroceluloză.

Interiorul sticlei fusese căptușit cu respectiva substanță, care-l făcuse mult mai rezistent la șoc. Inspirat de acest eveniment, Benedictus a început să facă diverse teste, iar la final a produs prima bucată de sticlă securizată, pe care a denumit-o Triplex.

Astăzi, sticla securizată este esențială pentru orice automobil.

3. Penicilina

Bacteriologul scoțian Alexander Fleming avea să facă o descoperire uluitoare. La acea vreme, infecțiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii, iar Fleming făcea studii pe plăci cu culturi de stafilococ.

Uitând una dintre plăci afară, Fleming a găsit-o mai târziu plină de mucegai și ignorat-o o vreme. Apoi, din pură curiozitate, a analizat respectiva placă și a observat ca împrejurul mucegaiului nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ.

Fleming a identificat mucegaiul ca fiind penicilium notatum și a început să studieze posibilitatea de a-l administra ființelor vii, fără a le îmbolnăvi.

Un deceniu mai târziu, Howard Florey și Ernst Chain au reușit să izoleze substanța ucigătoare de bacterii și să o transforme în medicament care a salvat milioane de vieți.

4. Cuptorul cu microunde

Fizicianul Percy Spencer testa un nou model de magnetron pentru instalațiile radar. După ce a stat în preajma lui, a observat că bucata de ciocolată pe care o avea în buzunar se topise.

Intrigat de fenomen, Spencer a făcut un experiment. A pus lângă tub câteva boabe de porumb, care s-au transformat în popcorn în câteva minute.

După mai multe teste, Spencer și-a dat seama că toate aceste întâmplări s-au petrecut datorită expunerii la energia microundelor. Pe baza descoperirii sale, inginerul a conceput primul cuptor cu microunde, pe care Raytheon l-a brevetat.

5. Pliculețele de ceai

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

12 Citate extraordinare spuse de legendara Elizabeth Taylor 343Top 10 cele mai mici țări din lume despre care nu știați ca exista 2719

20 de parodii amuzante cu celebrități făcute de același om! 4306Cum trebuie sa se schimbe fiecare femeie, in functie de zodie, ca sa castige titlul de „cea mai buna iubita” 75713 trucuri asiatice care merită adoptate de toata lumea 123313 cupluri care se ocupă de problemele familiei mai bine decât orice psiholog 172O lingurita de ulei de masline pe stomacul gol iti poate salva viata.. Vezi cum ! 1009315 fotografii reale care par a aparține altor lumi 4410 fotografii care pot speria pe oricine 336"Depresia zâmbitoare” sau de ce este periculos pentru o persoană să râdă, deși are probleme emoționale 253
SuperClipuri.com 2021