SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Intre anii 1897-1910 ministrul educatiei din Romania era SPIRU HARET!! Un om cu studii la UNIVERSITATEA SORBONA si licentiat in matematica si fizicia!
Pentru copii dar si pentru parinti, sistemul scolar al unei tari trebuie sa fie un lucru extrem de importan si bine pus la punct pentru ca astfel cu totii putem vedea ce o sa iasa din copii nostri, mai ales cand vedem cine ii conduce si cine ii invata.

„Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi caracterului naţional al poporului care o locuieşte. Reforma şcolară care se urmăreşte de câţiva ani are de obiect principal realizarea acestui deziderat.” – SPIRU HARET

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.
A învățat la Dorohoi, Iași, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.

La Sorbona a studiat matematica și fizica. Tot la Paris, a obținut un doctorat în filosofie, susținându-și teza Sur l’invariabilité des Grandes axes des orbites planétaires, în fața examinatorilor, între care Victor Puiseux. Teza sa a fost publicată în vol. XVIII al Annales de l’Observatoire de Paris. Spiru Haret a fost primul român care a obținut un doctorat la Paris.

Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de Științe, Secția fizico-matematici, mecanica rațională , din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în 1885. Din 1885 și până în 1910 Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometria analitică.

Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890.

Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.

Din 1879 se face cunoscut drept „om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Lecția dată de un polițist unui șofer care i-a reproșat: „Eu îți plătesc salariul!” 14276Iubita îi spune prietenului „Fie scapi de câine, fie plec eu!” – Răspunsul bărbatului a cucerit Internetul 403

13 fapte nestiute despre Coreea de Nord despre care nu ai avut nici o idee 3844Bea bere ca să te simți mai bine. Berea are beneficii uimitoare!! 178Polițiștii din Ploiești i-au pus cătușe unei vânzătoare de zarzavaturi, pentru că a refuzat să plece. 4438Buzunarele pline inca din primele luni ale anului. Ce zodii o duc cel mai bine cu banii in 2020 44225 de fotografii care vor face orice perfectionist sa planga 374514 Oameni care ar putea cu usurinta sa atraga toata atentia asupra lor 33Mama numa' o fata ai..Andra ne TOPESTE sufletul cu o melodie ABSOLUT EMOTTIONANTA‚ si un moment UNIC 2512310 sfaturi oferite de trupere speciale Americane care vă pot ajuta să supraviețuiți in diferite situatii 910
SuperClipuri.com 2022