SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Ştefan a refuzat Cambridge-ul pentru a studia la Iaşi. Tânărul vrea să-şi folosească cunoştinţele în România
Toate universităţile lumii se bat să-l aibă student, dar el a ales să rămână în ţară. Este povestea unui elev genial din Botoşani, care a refuzat Cambridge-ul pentru a studia la Iaşi. Deşi admiterea la o asemenea facultate de prestigiu ar fi putut însemna un paşaport spre o nouă viaţă, tânărul vrea să rămână acasă. Să-şi folosească aici cunoştinţele.

Ştefan Bălăucă, un elev român cu rezultate impresionante la olimpiadele internaţionale, admis cu 10 la Bacul olimpicilor, a renunţat la Cambridge pentru o universitate românească. Acesta spune că nu a putut părăsi România şi că speră alături de alţi tineri să o transforme într-un loc mai bun.

Ştefan Bălăucă are 19 ani şi este unul dintre cei mai importanţi olimpici români din ultimii patru ani. Este botoşănean şi a terminat clasa a XII a în această vară, la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu„ din Botoşani, un liceu de elită din Moldova. Palmaresul lui Ştefan Bălăucă este impresionant şi constă în numeroase medalii obţinute la olimpiade internaţionale de mare prestigiu, în domeniul fizicii, matematicii, chimiei şi biologiei. A fost de asemenea un obişnuit al lotului naţional pe diferite obiecte de studiu. La sfârşitul anilor de studiu, Ştefan Bălăucă a fost ofertat de cele mai prestigioase universităţi din lume.

Deşi iniţial a fost tentat să aleagă o universitate de top din Marea Britanie, în ultima clipă Ştefan a decis să rămână în România. Va învăţa la Universitatea din Iaşi. ”Ca să fiu sincer, am ales cu sufletul”, spune Ştefan Bălăucă. A renunţat la Cambridge pentru Iaşi Ştefan Bălăucă a luat Bacalaureatul Olimpicilor cu media 10. De altfel şi-a asigurat nota la Bacalaureat începând cu clasa a IX a. Mai precis, în primul an de liceu, a luat argint la Balcaniada de matematică, în clasa a XI a obţinut bronzul la Olimpiada Internaţională de lingvistică iar în clasa a XII a venit cu olimpiada de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică.

” Fiul meu, încă din clasa a IX-a, a început să promoveze Bacalaureatul. A reuşit să fie primul elev din România cu 10 la probele scrise ale Bacalaureatului numai datorită rezultatelor de la olimpiade.”, spune Cristina Bălăucă, profesor de fizică şi mama olimpicului.

Având în vedere rezultatele sale deosebite la care se adaugă încă câteva medalii la Olmpiadele Internaţionale de Ştiinţe, Ştefan a fost ofertat de numeroase universităţi de prestigiu, din străinătate. Pe lângă câteva universităţi din Statele Unite, Ştefan Bălăucă a fost admis la Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai renumite universităţi din lume.

”Când am fost acceptat la Cambridge eram destul de convins. Mi-a plăcut mentalitatea lor. Erau deschişi la idei. Practic era ce mă interesa fiindcă-şi doreau studenţi care să contribuie, real, la dezvoltarea ştiinţei. Iar eu asta doream să fac, să studiez ştiinţele naturii, fizica şi să mă implic în cercetare. Evident condiţiile erau deosebit de atrăgătoare.”, spune Ştefan Bălăucă.

Cu toate acestea, olimpicul român a refuzat Cambridge-ul şi spre uimirea multor cunoscuţi a optat pentru o universitate românească. Şi chiar una din Moldova. Ştefan Bălăucă a renunţat la Cambridge şi alte universităţi de prestigiu din lume pentru a deveni student la Universitatea din Iaşi. Aici, Ştefan va studia fizica şi informatica. Practic va face două facultăţi în acelaşi timp.

”Voi rămâne la Iaşi să fac fizica şi informatica. Au fost mai mulţi factori luaţi în considerare. Am fost admis la mai multe universităţi din Marea Britanie, inclusiv la Cambridge dar eu mi-am dorit la Iaşi.”, spune Ştefan Bălăucă.

”Nu m-a lăsat inima să plec” Ştefan Bălăucă spun că a luat această decizie singur. Pur şi simplu s-a gândit mult toată vara şi deşi iniţial dorea să meargă la Cambridge, a renunţat şi a ales Iaşiul. Principalul motiv, spune olimpicul botoşănean, este dorinţa de a contribui la dezvoltarea ţării sale.

”Cred că principalul motiv pentru care am ales să rămân în România, este un soi de datorie de cetăţean. Am simţit că este nevoie de oameni care să-şi dorească ca România să progreseze, să se dezvolte. M-am simţit responsabil de aceste lucru. Alături de alţi tineri, de alţi oameni conştincioşi şi pasionaţi simt că pot face multe pentru această ţară. Aici m-am născut, aici m-am format.M-am gândit mult, dar de această dată nu a fost nimic raţional. Pur şi simplu nu m-a lăsat inima să plec.”, spune Ştefan Bălăucă.

Totodată olimpicul botoşănean a ales Iaşiul atât pentru apropierea de casă dar şi pentru calitatea profesorilor din centrul universitar moldav. ” Din câte am înţeles Universitate de la Iaşi s-ar putea să fie mai bună pentru ceea ce-mi doresc eu, fizică. Contează că este şi foarte aproape de casă.”, adaugă olimpicul.

”Este esenţial să-ţi urmezi pasiunea” Ştefan Bălăucă este olimpic din clasa a IV a. Are nu mai puţin de 6 titluri internaţionale. În 2014 a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Argentina. În 2015, Ştefan a fost premiat cu medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică din Serbia dar şi cu medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Coreea de Sud. În 2017, Ştefan Bălăucă a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională Ştiinţele Pământului din Franţa şi medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Lingvistică din Irlanda.

În 2018, olimpicul botoşănean a câştigat şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională a Ţărilor Asiatice la Fizică. La toate aceastea se adaugă zeci de alte trofee naţionale la matematică, fizică şi lingvistică. Spune că a făcut totul din pasiune pentru ştiinţă. ”Mi-a plăcut. Am învăţat din pasiune. Recomand elevilor să înveţe pentru ei, nu pentru profesori şi părinţi. Este esenţial să facă ce le place”, spune Ştefan Bălăucă.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Cum să obțineți recoltă de ceapă care să vă ajungă pe un an întreg – din experiența unui grădinar 598520 fotografii minunate cu animale care ne-au amuzat teribil 745

5 lucruri pe care sa le faci cu partenerul tau inainet de somn daca vrei ca in casa voastra sa domneasca fericirea 79008 sfaturi de autoapărare care ne pot face mai mult rău decât bine daca nu stim cum sa le folosim 252Cernobîl, 26 aprilie 1986 - imagini document. Cea mai mare catastrofă nucleară civilă se petrecea cu 34 de ani în urmă 19Cercetătorii sunt de părere că bărbații cu barbă au mai multe bacterii decât câinii 10510 sfaturi oferite de trupere speciale Americane care vă pot ajuta să supraviețuiți in diferite situatii 909De ce magazinele pulverizează apă pe fructe și legume 36313 restaurante în care mancarea nu este principala atracție 160Mihaela Maciuc, tanara romanca care este cea mai buna eleva din Italia! A fost premiata chiar de presedintele tarii! 1651
SuperClipuri.com 2022