Pierdem un an și jumătate de viață sănătoasă din cauza poluării. România, pe urmele Chinei

Românii pierd mai mult de un an și jumătate de viața sănătoasă din cauza poluării aerului, după cum arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Țara noastră este pe locul al treilea în Uniune, la acest capitol, și lângă China la nivel mondial.
Cele mai mari surse de poluare rămân: traficul, încălzirea locuințelor, sectorul energetic și industria.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt bazate pe măsurătorile finale făcute în 2016 şi arată că după Bulgaria şi Belarus, unde locuitorii pierd peste 2 ani de viaţă sănătoasă, în România valoarea este de 1,6 ani. Stăm aproape ca în China – o ţară cunoscută pentru poluarea extremă.
Cu alte cuvinte ne îmbolnăvim mult mai repede decât ceilalţi europeni. Media Uniunii e de puţin peste o jumătate de an, iar în Suedia ar fi cel mai curat aer din comunitatea europeană.
Particulele în suspensie, cele numite PM 2,5 sunt foarte fine, sub 2,5 micrometri, şi pot provoca atac cerebral, potrivit OMS. Ce sunt ele – un amestec complex de gaze, praf şi lichid – negrul de fum, de exemplu, este unul dintre compuşi.
Sunt atât de mici că pătrund până în alveolele pulmonare.
Ozonul, dioxidul de azot şi dioxidul de sulf – gaze toxice care irita ochii şi căile resporatorii, cei mai afectaţi de acestea sunt copiii, pentru că respiră mult mai intens şi de cele mai multe ori pe gură, evitând astfel filtrul natural al nasului. Pot provoca boli resporatorii, cardiovasculare, hepatice, şi chiar cancer.
De unde vin toate aceste chimicale: din încălzirea locuinţelor fără centrale, cu lemne, direct pe gaz sau cu alţi combustibili.
Apoi din traficul din ce în ce mai aglomerat. Sectorul energetic – celebrele CET-uri, Industria şi Agricultură sunt şi ele responsabile.
Alex Dima, la România Te Iubesc a tratat acest subiect pe larg, – lucrurile sunt neschimbate faţă de acel moment.
Din păcate, autorităţile noastre habar nu au care sunt efectele poluării pentru că n-au făcut niciun studiu până acum. Nu le-a interesat.
Reporter: ”Ştim câţi oameni suferă şi mor din cauza poluării?”
Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului: “Deci toată partea de sănătate a populaţiei sunt făcute de institutul pentru sănătate.”
Reporter: ”Şi au ajuns şi la dumneavoastră?”
Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului: “Avem informaţiile. Eu ultimele pe care le-am văzut sunt de prin 2015. Cel din 2017 nu mi-a parvenit. Şi nu ştim sunt făcute statistici dar eu vreau să văd un studiu.”
Nimic concret. Soluţii sunt pentru reducerea poluării: centura în jurul capitalei pentru maşini, piste de biciclete, plantări de copaci. Toate sunt prevăzute într-un plan de menţinere a calităţii aerului pe care Uniunea ni l-a cerut din 2007 şi la care Primăria Capitalei a lucrat ani la rând. Planul e gata, dar mai are nevoie de aprobări.
Iar acestea se pierd într-o birocraţie încâlcită şi funcţionari incompetenţi, numiţi pe criterii politice, în timp ce mii de oameni mor din cauza poluării.
![]() |

Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți


10 fotografii care demonstreaza că în fiecare colț al lumii frumusetea este văzută altfel


Cezar Ouatu a ridicat juriul de la X factor U.K in picoare cu reprezentatia sa!!


Horoscop iunie 2020 – Nativi Gemeni, mare atenție la sănătate! Mențineți-vă moralul puternic


VACCINAREA VA FI OBLIGATORIE PENTRU ADULȚI ȘI COPII dacă săptămâna viitoare se va vota proiectul de lege în forma iesită pe data de 2 martie 2020 “pe sub mână” din Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților. ZIUA CA HOȚII


15 fotografii reale care par a aparține altor lumi


Lumea noastră se va schimba până în 2099, conform unui specialist ale cărui predicții sunt adevărate în 86% din cazuri


Cât de repede puteți găsi cifra care lipseșete? Puțini reușesc în mai puțin de 10 secunde!


Cât de ușor poți albi sutienul și orice alte haine de culoare albă


Horoscop de weekend 11-12 mai. Berbecii se gândesc la niște schimbări majore, Leii au un final de săptămână productiv
