SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Regele în şort şi sandale. Povestea unui loc superb din Europa
Situată aproape de coasta de nord-est a Sardiniei, în Marea Mediterană, Insula Tavolara este atât de mică încât nu are nici drumuri și nici hoteluri, iar singura zonă locuită este o fâșie de nisip care se desprinde de la baza stâncilor înalte de 565 de metri.

Deși nu are decât 11 locuitori și 100 de capre de munte, mica insulă are un rege: Antonio Bertoleoni. Cunoscut și ca Tonino, bărbatul în vârstă de 83 de ani este proprietarul singurului restaurant din regat și totodată conducătorul celui mai mic regat locuit din lume.

Pentru ultimii 22 de ani, acesta a condus mini-regatul de 5 km² în pantaloni scurți și în sandale, relatează BBC.

„Probabil că sunt conducatorul care trăiește în cel mai obișnuit mod din lume. Singurul privilegiu de care mă bucur sunt mesele gratuite”.

Regatul  a împlinit recent 180 de ani și este mai vechi decât statul italian cu 25 de ani.

Povestea sa a început în anul 1807, când stră-stră-străbunicul lui, pe nume Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul om care s-a stabilit pe această insulă. De origine genovez, Giuseppe se căsătorise recent cu două femei care erau surori și încerca să scape de acuzația de bigamie care i se adusese și să găsească totodată un loc unde să poată să trăiască liniștit.

Curând, Giuseppe și nevestele lui au descoperit că pe insulă trăia o specie bizară de capre sălbatice, ai căror dinți erau galbeni-aurii din cauza algelor și a lichenilor pe care îi mâncau.

Poveștile despre caprele cu dinți aurii s-au răspândit din om în om și au ajuns până la urechile stapanului din Sardinia, Carlo Alberto, care, curios să vadă și să vâneze animalele, a călătorit până acolo în anul 1836.

„Când a ajuns pe insulă, Carlo Alberto s-a prezentat spunând „Sunt Carlo, suveranul Sardiniei”. Iar stră-străbunicul meu a răspuns: „Iar eu sunt Paolo, monarhul din Tavolara””.

După ce au vânat câteva capre și au chefuit timp de trei zile acasă , Carlo Alberto a fost atât de încântat de cum a fost primit încât i-a spus tânărului: „Paolo, tu chiar ești stapanul insulei !”.

După ce s-a întors în Sardinia, Carlo i-a trimis lui Paolo un document parafat din partea Casei de Savoia  prin care recunoștea oficial statutul monarhiei . De asemenea,  Carlo a confirmat că mica insulă nu făcuse niciodată parte din regatul Sardiniei.

La scurt timp după ce a primit recunoașterea regatului, Bertoleoni a creat un blazon care să reprezinte dinastia sa și l-a pictat pe peretele casei sale. De asemenea, a desenat și un arbore genealogic al familiei sale și a construit pe insulă un cimitir pentru el și pentru descendenții lui. Conform dorinței sale, pe mormântul său a fost construită o coroană din ciment (deși în timpul vieții nu a purtat niciodată una).

În anii care au urmat, vestea despre mica insulă suverană din Mediterana s-a răspândit tot mai departe, iar regatul  și-a găsit și câțiva aliați. Giuseppe Garibaldi, unul dintre fondatorii Italiei, a devenit unul dintre sfătuitorii de încredere ai familiei Bertoleoni. Iar în 1903, monarhul Sardiniei Victor Emanuel al II-lea chiar a semnat un acord de pace cu aceasta insula , locuită la acea dată de 33 de oameni.

Pe când colecționa fotografii cu liderii mondiali, regina Victoria a Marii Britanii a ordonat unei nave britanice să oprească pe insulă pentru ca ofițerii să fotografieze „familia regală” . Ulterior, imaginea a fost expusă în Palatul Buckingham, cu explicația „Cel mai mic regat din lume”.

În 1962, odată cu instalarea unei baze NATO, independența micului regat s-a încheiat, iar locuitorii săi nu mai au acces la aproximativ un sfert din insulă. Totuși, precum San Marino, nici aceasta insula nu a fost niciodată oficial anexată de statul italian, ceea ce face din Tonino cel de-al cincilea suveran al unui regat pe care nu-l mai recunoaște nimeni, mai scrie BBC.

„Poate că familia mea a avut un trecut frumos. Însă noi lucrăm din greu și trăim simplu, la fel ca toți oamenii”.

Când nu pescuiește și nici nu se ocupă de grădina din fața bungaloului său,  domnul are grijă de restaurantul său alături de nepoți, prinde pește sau aduce turiști din portul San Paolo cu un mic feribot.

Datorită creșterii numărului de turiști care vin pe insulă, „produsul intern brut” al regatului a crescut în ultimii ani, notează BBC. Turiștii vin în zonă ca să facă scufundări, să înoate cu țestoasele și să mănânce bunătățile locale.

„Pentru mine, este un privilegiu doar să trăiesc aici. Cine are nevoie de o coroană când ai un palat?”.

Citeste si: Curiozitati despre lumea in care traim

1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.

2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.

3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.

4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.

5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.

6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.

7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.

8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.

9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.

10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.

11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.

12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.

13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect…

14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici… pe zi.

15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910.

16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.

17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.

18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.

19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.

20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Modelul Suediei - fără carantină - dă rezultate 720 de fotografii care pot schimba modul în care vedeți lumea în doar 5 minute 1656

14 trucuri vestimentare strălucitoare pe care orice femeie trebuie sa le stie 365Americanul care s-a îndrăgostit de țara noastră. „Nu mă așteptam să trăiesc aici. Legumele au gust de legume!” 5506 reguli de bază privind eticheta pe care cei mai mulți dintre noi continuăm să le încălcăm 122Aceste poze de înainte şi după ne arată cât de mult se schimbă lumea în care trăim. Ocazie rară de a vedea cum arătau aceste locuri acum zeci de ani! 1476Asemănarea dintre Kitty Spencer și mătușa ei, Prințesa Diana, este pur și simplu izbitoare 45Era atat de sarac incat a mancat toata copilaria resturile lasate prin farfurii de colegii sai. Insa, cu ambitie si perseverenta, a ajuns cel mai bun magistrat din Romania! 563412 descoperiri arheologice care au schimbat istoria 59429 de persoane care au apasat butonul de restart al vietii lor 1901
SuperClipuri.com 2020