SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

10 lucruri banale care ne expun la mult mai multe radiații decât credem
Cel mai probabil ai auzit de efectele cancerigene ale radiațiilor. Radiațiile sunt forme de energie cu nume științifice care sună înspăimântător, cum ar fi „razele gama”, „particulele alfa” sau „razele ultraviolete”.

Într-adevăr, radiațiile au efect nociv asupra corpului uman. „Însă ele pot fi întâlnite numai în locuri precum Cernobîlul, nu?” Ei bine, nu este chiar așa…

1. Bananele

Deoarece conțin izotopul potasiu-40, bananele emit cantități mici de radiații, pe care un dispozitiv Geiger le poate repera.

Însă nu trebuie să renunți la banane. Pentru a te simți rău „de la radiații”, ar trebui să mănânci cam 500.000 de banane.

2. Scanner-ele din aeroporturi

Într-o singură clipă, dispozitivul te expune la mai multe radiații decât ar fi cazul dacă ai locui timp de un an la 80 de kilometri de o centrală nucleară.

3. Exploatările de cărbune

Din cauza substanțelor radioactive eliberate prin fum, cei care locuiesc la sub 80 de kilometri de o exploatare minieră sunt expuși la mult mai multe radiații decât cei care locuiesc la aceeași distanță de o centrală nucleară.

4. Nucile de Brazilia

În Brazilia, rădăcinile copacilor care produc nuci braziliene pătrund atât de adânc în pământ, încât ajung în solul bogat în radiu.

Radiul, element chimic radioactiv, ajunge apoi în nuci.

5. Vesela veche

În anii ’60, fabricanții de obiecte din ceramică foloseau toriu, potasiu-40 și chiar și oxid de uraniu pentru a smălțui vasele.

Consumul unor mâncăruri acide din astfel de farfurii poate face ca elementele radioactive să ajungă în corp.

6. Indicatoarele „Ieșire”

Este vorba despre acele semne care se află pe fiecare hol al clădirilor de birouri și în locuri publice. Rolul lor este să-ți indice ieșirea.

Aceste semne stau aprinse fără electricitate, folosind un izotop de hidrogen, denumit tritium.

Acesta este o substanță radioactivă, care dăunează sănătății, dacă este ingerată.

7. Luminile fluorescente

Neoanele cilindrice care produc acea lumină neliniștitoare în clădirile de birouri și în sălile de clasă conțin adeseori izotopul radioactiv krypton-85.

Totuși, celelalte chimicale neradioactive folosite la aceste neoane sunt și mai dăunătoare.

8. Detectoarele de fum

Pentru a detecta fumul, unele detectoare utilizează americium-241, un izotop radioactiv. Din fericire, elementul este izolat cu o serie de folii și alte materiale.

Așa că, dacă nu îl ingerezi, nu ai de ce să te temi.

9. Nisipul pentru pisici

Lutul de bentonită care compune granulele din litiera pentru pisici conține uraniu și toriu.
Probleme pot apărea atunci când nisipul pentru pisici ajunge în gropile de gunoi sau în apa potabilă.

10. Hârtia lucioasă

Hârtia își primește luciul de la o argilă albă, denumită „caolin”.

La fel ca în cazul nisipului pentru pisici, materialul este radioactiv, deoarece conține urme de uraniu și toriu.

Citeste continuarea pe: incredibilia.ro

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

15 lucruri nebunești pe care nu le-am crede niciodată dacă nu ar fi capturate pe aparatul foto 152610 lucruri inutile pe care le facem în fiecare zi 381

20 de fotografii care ne arată cum ne schimba social media viata 385”Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat…” au fost vorbele profesoarei ”Isoscel” din Liceenii! 486820 de actori care s-au reîntâlnit cu colegii lor de scenă mulți ani după terminarea filmarilor 25916 fotografii care o sa te faca sa crezi ca nu vezi bine 715317 fotografii „Wow" care ne dovedesc ca nimic nu ne mai poate surprinde 3676O doamnă și-a pus pungile și geanta lângă ea, pe scaunul din autobuz. Un tânăr a rugat-o să le dea la o parte pentru a se așeza și el. Femeia i-a zis: 995618 proiecte uimitoare care ar transforma orice oraș intr-un loc grozav 36212 lucruri care s-ar întâmpla in lume dacă deodata toți banii ar dispărea 504
SuperClipuri.com 2022