SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Cum au reușit romanii ceea, ce mulți nu reușesc nici astăzi!




Romanii aveau reputație de mari ingineri, iar acest lucru este confirmat de multe dintre construcțiile care au rămas în urma lor. Una dintre cele mai renumite și durabile  care s-a păstrat parțial până în prezent sunt faimoasele drumuri, care i-au ajutat să-și creeze și să-și mențină imperiul. Dar oare cum cu mii de ani în urmă au putut ei să creeze o astfel de infrastructură, care a reușit să supraviețuiască mult mai mult timp, decât majoritatea drumurilor moderne.

S-a estimat, că rețeau de drumuri romane acoperea o distanță totală de peste 400.000 de km, aproximativ 120.000 km fiind „drumuri publice”. Acestea se întindeau de-a lungul vastului Imperiu Roman de la Marea Britanie în nord, până la Maroc în sud, de la Portugalia în vest, până la Irak în est, permițând mutarea rapidă a soldaților și a bunurilor dintr-o parte a imperiului în alta.

Ei clasificau drumurile lor după câteva categorii. Cele mai importante dintre ele erau viae publicae (drumurile publice), după care urmau viae militares (militare), actus ( locale) și, în sfârșit, privatae (private). Primele erau cele mai late și ajungeau până la 12 metri în lățime. Cele militare erau menținute doar de armată, iar cele private erau construite de proprietarii individuali.

Un fapt interesant este că  nu construiau peste tot aceleași trasee. Construcția lor varia în dependență de relieful și de materialele de construcție, care erau disponibile în zonă. De exemplu, pentru construcția drumurilor în zonele umede și pe dealuri au fost utilizate tehnologii complet diferite. Cu toate acestea, existau anumite norme standard care erau respectate în timpul construcției drumurilor.

Strazile erau constituite din trei straturi. Stratul inferior, frundamentul era constituit din pietre sau pământ. De asemenea, pentru formarea acestui strat era utilizat pietriș, cărămizi despicate, materiale de lut și chiar grămezi de lemn (când drumurile erau construite deasupra terenului mlăștinos). Următorul strat – cel mediu era constituit din materiale mai moi, cum ar fi nisip sau pietriș mărunt. Uneori acesta chiar era așezat în mai multe straturi succesive.

Este remarcabil faptul că nu erau perfect netede – centrul era mai înalt, decât marginile. Acest lucru era făcut special, astfel încât apa de ploaie să se scurgă de pe suprafața strazilor în șanțurile de drenaj. Aceste șanțuri serveau, de asemenea, parțial pentru a proteja călătorii din zonele mai periculoase, unde lângă drum puteau fi ambuscade.


Pe lângă faptul că rețeaua de drumuri permitea armatei romane să-și depășească dușmanii, aceasta a redus și necesitatea garnizoanelor mari și scumpe în tot imperiul.

sursa: eustiu.com

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Acesta este cel mai frumos Colind Romanesc de Craciun ! " Cobori, Doamne pe pamant " Distribuie daca ti-a placut acest Colind - VIDEO 5612



9 lucruri pe care avem tendința de a le ignora la începutul unei relații și apoi ajungem sa regretăm amarnic 247





Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știți când plătiți cu cardul de credit 1439



Vrei si tu sa stii acest secret ? Uite asa poti sa iti faci singur propriul mozaic. Foarte simplu si usor ! Noi iti multumim pentru vizionare - VIDEO 6162



De ce unii oameni sunt atât de răi și lipsiți de respect, față de alții? 378



„Omul de Fier"!! Construit in urma cu mai bine de 50 de ani atrage turisti din toata lumea!!! 685



IMAGINI APOCALIPTICE ! Uragan devastator la Moscova. Cu Dumnezeu nu te pui - VIDEO 91707



Deja nu mai arunc bucatile de gresie si faianta ramase! 20 de idei cum le putem reutiliza 780



Vom trece cu bine și de acest pericol. Cum ne comportam vizavi de CORONAVIRUS COVID-19, ce trebuie știut și făcut 1175



10 fotografii care pot speria pe oricine 341




SuperClipuri.com 2025