SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Româncă în Austria: 'Am înțeles, sunt aici să fac munca pe care o refuză ei. Dacă mă întorc în România? Nu!'
Are 43 de ani și este contabil. A ales să părăsească România în 2009. A sperat în momentul emigrării că va reuși să profeseze în domeniul ei, o poveste despre imigranți, relatată de Der Standard.

În 2009, era în ultimul an la Academia de Științe Economice București. Avea deja o experiență de șase ani în domeniu, la o firmă din capitală. S-a îndrăgostit de un cetățean austriac cu origini românești și s-au mutat la Viena.

„Sunt un om al cifrelor. Deși m-am înscris imediat la un curs de limba germană, mă descurcam foarte greu. Banii erau puțini și când am ajuns aici. Diploma chiar dacă era recunoscută, adaptarea la sistemul lor și folosirea limbii erau dificile”, povestește Monica.

Nu-i rămăsese decât o singura opțiune: angajarea ca muncitor necalificat. A făcut-o, într-o firmă de curățenie.

„Nu mai aveam bani. La finalul lunii nu mai rămânea nimic. M-am angajat la o firmă de curățenie. În fiecare zi curățam birouri mari. Eram tristă. Ceea ce ar fi trebuit să facă fiecare angajat, făceam eu”, povestește Monica.

„Pentru nivelul acesta aveam cunoștinte de germană foarte bune. Patronul vorbea doar cu mine și încă o colegă, restul nu înțelegeau. Noi le explicam ce au de facut. Nu vreau să fiu femeie de serviciu toată viața. Am fost nevoită să fac o pauză, din cauza unei operații, și deja îmi pierdusem locul de muncă.

A trebuit să o iau de la început. Să mă înregistrez la un job-center. Mi s-a recomandat un nou curs de limba germană, de data asta nivelul B1. La final se dă un examen, iar examinatorii urmăresc să vadă dacă înțelegi termenii specifici profesiei pe care urmează să o practici. Sunt patru examene: citit, înțeles, scris și vorbit”, spune românca.

„Avem o profesoară originară din Polonia, cu un accent și o pronunție foarte proastă. Ea zicea doar isch, disch, misch în loc de ich, dich mich. Când am întrebat-o care e varianta corectă, s-a dus să se plângă la directoare. Mi s-a răspuns că nu sunt alți profesori disponibili. Am luat examenul cu brio, dar restul colegilor cred și acum că isch, disch, misch e varianta corectă”, se amuză ea.

Întregul mecanism de funcționare a job-centerului o nemultumește.

„Cei de acolo îmi intermediază doar locuri de muncă la firme de curățenie. Când le spun că am și un copil, mi se răspunde că știu ei mai bine ce și cum trebuie să procedez.

Acum trebuie să aștept lansarea unui nou curs B1. Vreau să îmi susțin și ultimele trei restanțe care îmi lipsesc pentru finalizarea studiilor în economie în România. Dacă mă întorc în România? Nu! Viitorul copiilor mei este în Austria. Micul Samuel crește bilingv și vorbește germana și româna fără accent. Și-a făcut mulți prieteni aici, majoritatea austrieci”, spune Monica în încheiere.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

De ce Meghan Markle nu s-a grabit să slăbească dupa nasterea bebelușul său si de ce este asa misto 10E dovedit ştiinţific: bărbaţii cu burtă trăiesc mai mult si sunt mai atractivi pentru femeile frumoase 350

Tatal si-a luat fetita la pescuit. Insa nici prin minte n u i-ar fi trecut ca va avea parte de asa ceva 4012 celebrități care și-au adus greutatea sub control . Sunt un model bun de urmat! 81025 de fotografii surprinse de cei de la „National Geographic", care fac timpul să se oprească 242Un elev era umilit de colegii săi de luni de zile. Drept urmare, profesoara decide să facă ceva complet neaşteptat 28819 fotografii rare care ne arată ce se întâmplă cu adevărat în spatele filmelor renumite 839Călătoriile ne fac mult mai fericiți decât orice bogăție materială! 38Aceste FEMEI nu cunosc termenul de DECENȚĂ. Vezi cele mai UMILITOARE IPOSTAZE în care au fost surprinse 160220 de cupluri care ne dovedesc ca iubirea adevărată poate trăi pentru totdeauna 1253
SuperClipuri.com 2019