SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Româncă în Austria: 'Am înțeles, sunt aici să fac munca pe care o refuză ei. Dacă mă întorc în România? Nu!'
Are 43 de ani și este contabil. A ales să părăsească România în 2009. A sperat în momentul emigrării că va reuși să profeseze în domeniul ei, o poveste despre imigranți, relatată de Der Standard.

În 2009, era în ultimul an la Academia de Științe Economice București. Avea deja o experiență de șase ani în domeniu, la o firmă din capitală. S-a îndrăgostit de un cetățean austriac cu origini românești și s-au mutat la Viena.

„Sunt un om al cifrelor. Deși m-am înscris imediat la un curs de limba germană, mă descurcam foarte greu. Banii erau puțini și când am ajuns aici. Diploma chiar dacă era recunoscută, adaptarea la sistemul lor și folosirea limbii erau dificile”, povestește Monica.

Nu-i rămăsese decât o singura opțiune: angajarea ca muncitor necalificat. A făcut-o, într-o firmă de curățenie.

„Nu mai aveam bani. La finalul lunii nu mai rămânea nimic. M-am angajat la o firmă de curățenie. În fiecare zi curățam birouri mari. Eram tristă. Ceea ce ar fi trebuit să facă fiecare angajat, făceam eu”, povestește Monica.

„Pentru nivelul acesta aveam cunoștinte de germană foarte bune. Patronul vorbea doar cu mine și încă o colegă, restul nu înțelegeau. Noi le explicam ce au de facut. Nu vreau să fiu femeie de serviciu toată viața. Am fost nevoită să fac o pauză, din cauza unei operații, și deja îmi pierdusem locul de muncă.

A trebuit să o iau de la început. Să mă înregistrez la un job-center. Mi s-a recomandat un nou curs de limba germană, de data asta nivelul B1. La final se dă un examen, iar examinatorii urmăresc să vadă dacă înțelegi termenii specifici profesiei pe care urmează să o practici. Sunt patru examene: citit, înțeles, scris și vorbit”, spune românca.

„Avem o profesoară originară din Polonia, cu un accent și o pronunție foarte proastă. Ea zicea doar isch, disch, misch în loc de ich, dich mich. Când am întrebat-o care e varianta corectă, s-a dus să se plângă la directoare. Mi s-a răspuns că nu sunt alți profesori disponibili. Am luat examenul cu brio, dar restul colegilor cred și acum că isch, disch, misch e varianta corectă”, se amuză ea.

Întregul mecanism de funcționare a job-centerului o nemultumește.

„Cei de acolo îmi intermediază doar locuri de muncă la firme de curățenie. Când le spun că am și un copil, mi se răspunde că știu ei mai bine ce și cum trebuie să procedez.

Acum trebuie să aștept lansarea unui nou curs B1. Vreau să îmi susțin și ultimele trei restanțe care îmi lipsesc pentru finalizarea studiilor în economie în România. Dacă mă întorc în România? Nu! Viitorul copiilor mei este în Austria. Micul Samuel crește bilingv și vorbește germana și româna fără accent. Și-a făcut mulți prieteni aici, majoritatea austrieci”, spune Monica în încheiere.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Medic: Doctorii să nu mai prescrie chimioterapie. Tumorile se extind, efectele sunt catastrofale. Citostaticele sunt medicamente din care se câștigă „foarte mult” 3984O moldoveanca, fosta concurenta la NextStar, a ajuns in finala Vocea Rusiei Kids, vezi reactia rusilor la piesa romaneasca care a cantat-o.. VIDEO 1247

Dragoș Bucur spune de ce i-a fost ușor să adopte o fetiță de etnie romă 199Localitatea cu cei mai puturosi oameni din Romania. Prefera sa moara de foame pentru ca munca-i grea si cere timp 1191921 de fotografii care ne dovedesc că renovarea cu propriile mâini este un compromis fără încetare 188Un fotograf italian călătorește în lume și surprinde copiii cu cele mai îndrăgite jucării ale lor 3015 momente in care absurditatea înfrânge epic realitatea 84Psiholog: „Nu mai dați vina pe profesori, educați copiii până ajung la școală" 116Motivul pentru care Mircea Radu tine post de 12 ani 411O mireasă a citit ca jurământ la nuntă mesajele trimise de logodnicul ei altei femei 4693
SuperClipuri.com 2020