SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Măștile chirurgicale ar putea fi refolosite. Cum se dezinfectează corect
Măștile chirurgicale pot fi refolosite după igenizare, spun ultimele studii. E bine să le folosiți când ieșiți din casă, chiar pentru o perioadă scurtă. O dată pentru protecția împotriva particulelor încărcate cu virusuri , iar mai apoi, pentru că vă împiedică să vă atingeți involuntar fața, nasul ori buzele.

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile.”

De asemenea, masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute.

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”.

Măștile chirurgicale ar putea fi refolosite. Cum se dezinfectează corect

 

Clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale. Le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia.

Noul coronavirus se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor și nu prin piele ori urechi.

Veronica Lazăr, profesor imunologie: „La nivelul nasului ori al cavitații orale acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus”.

Aici are loc un alt fenomen. Odată ce virusul interacționează cu o celulă, aceasta va lucra doar pentru el și va produce noi particule virale. Infectează apoi celulele din jur. Cei mai mulți dintre noi își ating involuntar gura, nasul, ochii, de 23 de ori într-o oră. De aceea, spălatul pe mâini rămâne sfânt.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Ce nu trebuie sa stie facebook-ul despre tine! Lucruri pe care o doamnă nu le face pe Facebook 687Pentru noi sunteti EROI, va multumim pentru acest parcurs minunat 44

Salvia, planta care întăreşte trupul şi mintea 4821 de oameni cu o mană magică care transformă lucrurile vechi în obiecte unice 13111 Caracteristici fascinante ale corpului pe care le poți vedea doar o dată în viață 4247Top 20 cele mai tari Goluri din istoria fotbalului... vezi VIDEO 1856115 actori ai tineretilor noastre pe care abia dacă ii mai recunoaștem astăzi 4429Cum trebuie să folosești ghimbirul pentru a curăța plămânii de tutun, chiar dacă nu ești fumător 2202Pădurari dați afară pentru că au sesizat furturile de lemne 128IMAGINI APOCALIPTICE ! Uragan devastator la Moscova. Cu Dumnezeu nu te pui - VIDEO 91677
SuperClipuri.com 2022