SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

PSD propune micșorarea puterii Guvernului în timpul stării de urgență. PNL și USR acuză PSD de încălcarea Constituției




PSD completează, prin hotărârea Parlamentului care va fi supusă mâine la vot, decretul prezidențial care prelungește starea de urgență. PNL și USR îi acuză pe social-democrați că încalcă, astfel, Constituția, pentru că un decret al șefului statului nu poate fi completat de senatori și deputați.

PSD propune un proiect de hotărâre a Parlamentului în cinci puncte pentru prelungirea stării de urgență, patru aparținând senatorului Șerban Nicolae. PNL și USR susțin că social-democrații condiționează votul în Parlament pentru prelungirea stării de urgență de votarea acestora, ceea ce este neconstituțional. În replică, senatorul Șerban Nicolae afirmă că decretul prezidențial privind starea de urgență este neconstituțional, iar Ordonanțele Militare nu mai pot restrânge drepturi și libertăți.

Comisiile juridice reunite au dat astăzi un raport favorabil Hotărârii Parlamentului prin care se prelungește starea de urgență. Decizia finală urmează să fie luată mâine în plenul Parlamentului, acolo unde PSD are majoritate împreună cu ProRomânia, ALDE și UDMR.

Forma finală a documentului a generat un scandal între reprezentanții PSD și cei ai PNL și USR. Juriștii liberali și cei ai Uniunii consideră că varianta propusă de social-democrați este neconstituțională, deoarece impune la pachet alte patru puncte împreună cu aprobarea decretului președintelui Klaus Iohannis privind prelungirea stării de urgență.

PNL și USR susțin că hotărârea care urmează să fie votată mâine trebuia să aibă un singur punct, cel legat de prelungirea stării de urgență.

Toate cele patru amendamente aparțin senatorului PSD, Șerban Nicolae, și au fost susținute și de ProRomânia, ProRomânia, ALDE și UDMR. Astfel, un deputat sau senator care dorește să susțină prelungirea stării de urgență, trebuie să fie de acord și cu măsurile propuse de Șerban Nicolae.

În cadrul Comisiilor juridice reunite s-a discutat dacă Hotărârea Parlamentului poate avea mai multe puncte. Comparativ, Hotărârea Parlamentului din luna martie privind instituirea stării de urgență a avut un singur punct, iar recomandările parlamentarilor au fost cuprinse într-un document separat care a fost trimis la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria.

Cum a schimbat PSD strategia față de luna martie

PSD a schimbat acum strategia și a introdus alte patru puncte în Hotărârea Parlamentului, alături de cel privind aprobarea prelungirii stării de urgență.

În Constituție, la articolul 93, se prevede că președintele poate institui starea de urgență și „solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia”.

„Este din start o încălcare a Constituției, eu voi propune să contestăm la CCR această parte adăugită la hotărârea Parlamentului. Domnul senator Șerban Nicolae ne-a propus spre vot această variantă cu articole care se bat cap în cap sau nu ajută deloc și aduce elemente neclare în discuție. Nu ar fi trebuit să existe asemenea amendamente, adăugiri la o hotărâre care ar fi avut, în mod normal, doar încuviințarea prelungirii stării de urgență”, a declarat pentru Europa Liberă deputatul USR, Stelian Ion.

Liberalii vor să elimine punctele introduse de PSD prin Șerban Nicolae în timpul plenului de mâine.

„Din păcate, au fost introduse amendamente care nu fac altceva decât să forțeze prevederile Constituției și să arunce Parlamentul într-un mod de exercitare a atribuțiilor total neconstituțional”, a afirmat senatoarea Iulia Scântei pentru Europa Liberă.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, consideră că Parlamentul nu poate adopta o Hotărâre care să aibă mai multe puncte.

„Nu, nu este în regulă să adauge la decretul prezidențial. Au dorit și data trecută să facă amendamente și până la urmă nu au mai făcut. Recomandări pot să facă câte vor. Nu este în regulă, dar cine să spună că nu este în regulă? Articolul 1, referitor la aprobarea prelungirii stării de urgență, este tot ce trebuie să facă ei și apoi trebuie să se oprească. Parlamentul face o greșeală constituțională dacă face asta, hotărârea riscă să fie declarată neconstituțională, dar nu se știe când”, a declarat Augustin Zegrean pentru Europa Liberă.

Constituția este interpretată în mod diferit însă de senatorul Șerban Nicolae, care nu vede vreo problemă că Hotărârea Parlamentului are mai multe articole.

„Parlamentul hotărăște ce articole pune și câte puncte să aibă Hotărârea. Poate, în mintea unora, Parlamentul e un fel de CAP sau SRL, care face ce i se dă voie. Parlamentul e unica autoritate legiuitoare, Parlamentul nu poate să fie constrâns. E foarte simplu, puteam să punem și o sută de puncte. Eu nu am amendat decretul, punctele vizează texte constituționale”, a fost poziția lui Șerban Nicolae, exprimată pentru Europa Liberă.

Ce conțin cele patru articole introduse de Șerban Nicolae

PSD a adăugat în Hotărârea Parlamentului patru puncte.

  • Restrângerea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României. Durata restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți nu poate depăși durata stării de urgență. Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziții prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
  • Pe durata stării de urgență, Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.
  • Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.
  • În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență

PSD consideră că în ultimele 30 de zile legea și Constituția au fost încălcate prin decretul prezidențial și Ordonanțele Militare. Senatorul Șerban Nicolae susține că restrângerea drepturilor și libertăților nu se putea face prin decret prezidențial sau Ordonanțe Militare.

„Decretul prezidențial e neconstituțional, toate contestațiile care se vor depune vor spulbera măsurile luate de Iohannis și Guvern în perioada asta. Dacă aș primi o amendă în baza acestor Ordonanțe militare și motivate de decretul lui Iohannis, aș acționa în instanță. Articolul 53 din Constituție spune că restrângerea drepturilor și libertăților se face numai prin lege și că derogarea de la legea în vigoare se face tot prin acte normative de același rang, nu prin ordonanțe militare sau ordin de ministru”, afirmă Șerban Nicolae.

Senatorul reamintește că articolul 115 din Constituție prevede că Ordonanțele de Urgență nu pot afecta drepturile și libertățile.

Reprezentanții PNL și USR cred că demersul celor de la PSD este de a tăia din puterile Executivului și de a muta puterea în Parlament în această perioadă, unde social-democrații au majoritate.

„De data asta, PSD forțează nota foarte tare și ne obligă să votăm la pachet niște prevederi care nu au legătură și nu ar trebui să fie la pachet cu prelungirea stării de urgență. Ne pun în fața faptului împlinit. Mă aștept ca aceste articole nou introduse de PSD să fie folosite pentru a ciunti din atribuțiile Guvernului de a emite ordonanțe militare prin care se restrâng anumite drepturi și libertăți, pentru că asta fac unele dintre ordonanțele militare”, a spus Stelian Ion, deputat USR.

Senatoarea PNL Iulia Scântei afirmă că PSD a încercat să golească de conținut puterile Executivului în această perioadă de stare de urgență. Ea crede că dacă demersul lui Șerban Nicolae era de bună-credință, acesta modifica legea privind instituirea stării de urgență.

„Veți observa că starea de urgență nu mai poate să fie pusă în executare de către Guvern pentru că iau prerogativa Guvernului de a emite Ordonanțe militare. Guvernul nu va mai putea lua măsurile concrete care să ne protejeze viața, sănătatea. PSD nu și-a permis politic să spună că nu dorește prelungirea stării de urgență și atunci a încercat să o golească de conținut, luând prerogativa Guvernului în ceea ce privește adoptarea actelor normative. Această hotărâre e de natură să creeze un blocaj la nivelul actelor și măsurilor pe care Guvernul trebuie să le adopte imediat, Guvernul va fi în imposibilitatea de a ne proteja pe noi”, a declarat Iulia Scântei pentru Europa Liberă.

Augustin Zegrean consideră însă că prin Ordonanțele Militare până acum nu au fost restrânse drepturile și libertățile, acestea vizând mai mult măsuri de protecție împotriva coronavirusului.

Comitetul Executiv al PSD a votat astăzi în unanimitate ca parlamentarii social-democrați să fie de acord cu prelungirea stării de urgență în forma propusă în Hotărârea Parlamentului votată în Comisiile Juridice. Cei din PNL și USR vor vota și ei Hotărârea Parlamentului, chiar dacă nu sunt de acord în integralitate cu ea, pentru a nu se respinge prelungirea stării de urgență.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

15 fotografii care pot face pe oricine să spună: „Omule, asta nu poate fi real!” 1177



I-a pus VIAGRA in bautura prietenului lui ! Iata cum a reactionat cand si-a facut efectul ! VIDEO 46127





Top 20 cele mai ciudate lucruri pe care oamenii le-au cumparat 66



ILEANA CIUCULETE - DOAMNE MAINE DE-OI MURI - VIDEO 10635



13 lucruri obișnuite pe care nu le folosim așa cum trebuie (este timpul să citiți manualele) 183



O femeie i-a cerut unei studente să-i cedeze locul în autobuz. Raspunsul studentei este de respectat! 4527



15 adevăruri despre zodia Capricorn. Semnul cu cea mai sclipitoare minte din horoscop 898



23 de fotografii care ne dovedesc ca viața ne poate surprinde încă 1514



25 de fotografii unde adevărata fericire a fost capturată 1769



18 fotografii hilare care te vor pune serios pe ganduri atunci cand le vezi 59




SuperClipuri.com 2024