Craciunul la romani! Atenţie, după Crăciun să nu mai fie lăsaţi copiii să mai colinde, că "fac bube"

Craciunul este cea mai indragita sarbatoare de iarna. Este asteptata cu bucurie de copii, dar si de cei mari. Se sarbatoreste in toate colturile lumii, avand traditii si obiceiuri specifice fiecarei culturi. In Romania, Craciunul este intampinat cu mese imbelsugate, colinde si case impodobite cu luminite.
Traditiile Craciunului in Romania
1. Postul Craciunului
Postul Craciunului este perioada de 7 saptamani, in care crestinii se pregatesc spiritual pentru sarbatoarea Nasterii Pruncului Sfant. In post, oamenii nu consuma niciun produs de origine animala precum, carne, oua sau lactate.
Exista anumite zile, numite simbolic „dezlegari”, in care crestinii au voie sa consume peste. Postul Craciunului incepe in data de 14 noiembrie si se termina in 25 decembrie.
2. Ziua de Ignat
Sfantul Ignat este ziua in care se sacrifica porcul. Aparent, este un obicei care incalca normele cu privire la drepturile animalelor. In fapt, este o traditie care se transmite din generatie in generatie, pe meleagurile romanesti
Taierea porcului are loc in data de 20 decembrie. Acest obicei este intalnit in special la familiile de la tara. Porcul este sacrificat pentru ca masa de Craciun sa fie plina de mancaruri traditionale. Carnati, caltabos, toba, tochitura, piftie sunt cateva dintre produsele traditionale pregatite de romani, din porcul pe care l-au crescut timp de un an intreg.
Obiceiul este mentinut din perioada pre-crestina. Oamenii sacrificau animale, in special porci, ca ofranda pentru zeitati. Sacrifiul venea ca multumire pentru roadele anului ce-a trecut.
3. Colindele
Colindele de Craciun din Romania sunt mai mult decat simple cantece. Mesajele acestora sunt pline de urari de belsug, prosperitate si sanatate.
Copiii merg din casa in casa, in ziua si seara de Ajun sa vesteasca Nasterea Domnului.
Acestia sunt imbracati in port popular, specific zonei. Sunt primiti cu bucurie si recompensati cu fructe si colaci sau bani pentru urarile facute.
4. Bradul de Craciun
Bradul este cel mai important arbore al romanilor. Este prezent in toate cele trei etape ale vietii unui om: botez, nunta si inmormantare. A devenit o traditie de Craciun pentru ca se spune ca este arborele ce aduce prosperitate, noroc si fertilitate.
5. Mancarea de Craciun
In Romania, principala parte a sarbatorilor este mancarea. De Craciun, masa se transforma intr-un adevarat festin culinar. Sarmale, carnati, sunca si friptura afumata, ciorba de perisoare, piftie si cozonac sunt cateva dintre felurile de mancare pregatite de romance. Gospodinele incep pregatirile cu 2 sau 3 zile inainte de Craciun, pentru a se asigura ca totul este gata pentru masa de Craciun.
![]() |

20 de fotografii istorice rare care ne prezinta unele fapte mai putin cunoscute ale trecutului nostru


10 sfaturi pretioase pe care orice om ar trebui sa le stie


19 fotografii care te pot calma mai bine decât ceaiul de mușețel


9 specii de animale minunate care ne învață să iubim și să fim fideli partenerului


23 de fotografii maiestuoase cu capodopere genetice pe care nu le vedem în fiecare zi


Bucăți de înțelepciune spirituală, care te vor ajuta să supraviețuiești problemelor


Calea lui Meghan Markle De la o actriță puțin cunoscută la cea mai moderată femeie de pe planetă


9 semne ar trebui să închei relația si sa inveti sa o iei de la capat


57 de metri pătrați pentru o casă de vis, utilată cu tot ce trebuie și un interior ce merită văzut


VIDEO. Nu ai să crezi ce BENEFICII au CITRICELE pentru SĂNĂTATE
