Craciunul la romani! Atenţie, după Crăciun să nu mai fie lăsaţi copiii să mai colinde, că "fac bube"

Craciunul este cea mai indragita sarbatoare de iarna. Este asteptata cu bucurie de copii, dar si de cei mari. Se sarbatoreste in toate colturile lumii, avand traditii si obiceiuri specifice fiecarei culturi. In Romania, Craciunul este intampinat cu mese imbelsugate, colinde si case impodobite cu luminite.
Traditiile Craciunului in Romania
1. Postul Craciunului
Postul Craciunului este perioada de 7 saptamani, in care crestinii se pregatesc spiritual pentru sarbatoarea Nasterii Pruncului Sfant. In post, oamenii nu consuma niciun produs de origine animala precum, carne, oua sau lactate.
Exista anumite zile, numite simbolic „dezlegari”, in care crestinii au voie sa consume peste. Postul Craciunului incepe in data de 14 noiembrie si se termina in 25 decembrie.
2. Ziua de Ignat
Sfantul Ignat este ziua in care se sacrifica porcul. Aparent, este un obicei care incalca normele cu privire la drepturile animalelor. In fapt, este o traditie care se transmite din generatie in generatie, pe meleagurile romanesti
Taierea porcului are loc in data de 20 decembrie. Acest obicei este intalnit in special la familiile de la tara. Porcul este sacrificat pentru ca masa de Craciun sa fie plina de mancaruri traditionale. Carnati, caltabos, toba, tochitura, piftie sunt cateva dintre produsele traditionale pregatite de romani, din porcul pe care l-au crescut timp de un an intreg.
Obiceiul este mentinut din perioada pre-crestina. Oamenii sacrificau animale, in special porci, ca ofranda pentru zeitati. Sacrifiul venea ca multumire pentru roadele anului ce-a trecut.
3. Colindele
Colindele de Craciun din Romania sunt mai mult decat simple cantece. Mesajele acestora sunt pline de urari de belsug, prosperitate si sanatate.
Copiii merg din casa in casa, in ziua si seara de Ajun sa vesteasca Nasterea Domnului.
Acestia sunt imbracati in port popular, specific zonei. Sunt primiti cu bucurie si recompensati cu fructe si colaci sau bani pentru urarile facute.
4. Bradul de Craciun
Bradul este cel mai important arbore al romanilor. Este prezent in toate cele trei etape ale vietii unui om: botez, nunta si inmormantare. A devenit o traditie de Craciun pentru ca se spune ca este arborele ce aduce prosperitate, noroc si fertilitate.
5. Mancarea de Craciun
In Romania, principala parte a sarbatorilor este mancarea. De Craciun, masa se transforma intr-un adevarat festin culinar. Sarmale, carnati, sunca si friptura afumata, ciorba de perisoare, piftie si cozonac sunt cateva dintre felurile de mancare pregatite de romance. Gospodinele incep pregatirile cu 2 sau 3 zile inainte de Craciun, pentru a se asigura ca totul este gata pentru masa de Craciun.
![]() |

10 trucuri geniale prin care să îți controlezi corpul în situații de criză:


Zeama si varza murata – un adevarat medicament natural


Uite cum arătau cele 7 minuni ale lumii, în trecut


25 de fotografii care ne arată ce este ascuns în spatele lucrurilor obișnuite


13 invenții care vor schimba curând lumea


10 funcții inteligente pentru smartphone pe care veți începe să le utilizați imediat


(video) Filmam si lacrimile curgeau pe obraz". Animalele din zonele arctice sufera din cauza schimbarilor climatice


Emotionant ! Nu e OM care sa nu se regaseasca in acest cantec ! Andra – Buna ziua, Doamne, ajuta ! (Si bogat ii greu, si sarac ii rau) ! O melodie ce te atinge la sufletel - VIDEO


Priveliști de basm la Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Locul din Munții Șureanu unde poposesc turiștii înainte de Poarta Raiului sau Transalpina


2 întrebări la care pot răspunde numai un nebun sau un geniu
