SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

16 secrete din avion pe care doar pilotii si insotitorii de bord le stiu




O multime de oameni se tem sa zboare cu avionul din cauza ca nu au nici un control asupra lucrurilor care se intampla in jurul lor sau pur si simplu le este frica de inaltime. Insa sunt si multe persoane care desi zboara in mod regulat tot isi pun o multime de intrebari despre cum functioneaza acesta si ce se intampla la bord in diferite cazuri.

La aceste intrebari raspunsurile le au doar pilotii si insotitorii de bord. Insa in acest articol va prezentam o serie de lucruri pe care acestia au decis sa le imparta cu oamenii pentru a demonstra ca totul este cat se poate de sigur si de bine gandit.

Cum accesează cineva cockpit-ul dacă ușa este blocată din interior?

Există un cod special pe care trebuie să îl introducă un însoțitor de zbor pentru a accesa cabina de pilotaj. Acest lucru este necesar în anumite cazuri – dacă ambii piloți și-au pierdut cunoștința, de exemplu. Căpitanul aeronavei află codul înainte de zbor și îl dă echipajului. După introducerea codului, ușa se va deschide într-un minut, cu excepția cazului în care piloții fac ceva. Dacă un pilot vede pe CCTV că nu este un însoțitor de zbor în spatele ușii, pilotul va bloca ușa complet și nu va exista nicio cale ca intrusul să intre înăuntru.

Pot piloții să aibă mustăți groase sau piercing?

Barbile stufoase, mustățile, piercing-urile și tot felul de decorațiuni de pe față nu le permit piloților să poarte măști de oxigen în mod corespunzător . Măștile trebuie fixate foarte strâns pe cap. De aceea, fețele piloților ar trebui să fie întotdeauna curate și este permisă uneori doar un pic de barba . În caz contrar, poate exista o situație care să pună în pericol viața pasagerilor.

Ce se întâmplă dacă toate motoarele nu mai funcționează?

În timpul fiecărui zbor, avioanele trec la un mod în care motoarele funcționează la un nivel de zero. Dacă conduceți o mașină cu o cutie de viteze manuală și schimbați viteza în poziție neutră atunci când coborâți pe un deal, va fi la fel. Este foarte rar ca motoarele să nu funcționeze complet. Și chiar și într-o astfel de situație, există o modalitate de a lansa din nou motoarele.

Dar chiar și fără motoare, un avion poate ateriza . Cel mai cunoscut caz a fost cu un Boeing 747 peste Java în 1982 . Avionul a ajuns într-un nor de praf de la un vulcan care a izbucnit și toate cele 4 motoare au încetat să funcționeze. Echipajul a reușit să aterizeze avionul pe un aeroport din apropiere și niciunul dintre cei 263 de pasageri nu a fost rănit.

Cât timp funcționează măștile de oxigen?

Nivelul de oxigen și presiunea din interiorul avionului sunt suportate artificial. Dacă cabina este depresurizată la o înălțime mare, oamenii încep să aibă hipoxie: își pierd conștiența și pot deceda fără o mască de oxigen.

Măștile de oxigen pot funcționa 10-15 minute. Este suficient timp pentru ca pilotul să aducă avionul la o altitudine unde să poți respira normal. Piloții au propriile lor măști de oxigen care funcționează o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să poată ateriza avionul fără a pierde concentrarea. Înainte de fiecare zbor, piloții verifică dacă măștile lor funcționează corect.

Pilotii dorm în cabina de pilotaj?

Aproximativ 56% dintre piloți au adormit din greșeală în timpul unui zbor . Din fericire, avioanele moderne funcționează într-un mod automat pentru aproape întregul zbor, iar controloarele de trafic necesită ca piloții să fie în contact tot timpul.

La zborurile mai lungi, pot exista 2 echipaje sau 3 piloți care se înlocuiesc reciproc, astfel încât toată lumea să se poată odihni. Piloții dorm și se odihnesc într-o cameră specială. Este important ca echipajul să fie în permanență în legătură cu controlorii de trafic și că cel puțin un pilot controlează zborul.

De ce fac uneori avioanele cercuri înainte de aterizare?

Aceasta este o situație total normală. Avionul poate face un al doilea cerc din diferite motive. De exemplu, ar putea exista un obiect sau un animal pe pistă, s-ar putea să existe un vânt lateral puternic, sau aeroportul să poată fi închis temporar pentru aterizarea urgentă a unui alt avion.

Pasagerii sunt foarte îngrijorați deoarece avionul începe brusc să câștige altitudine. Dar de fapt, totul este sub control și acesta este un mod standard de a face un alt tur.

Dacă un copil se naște la bord, ce cetățenie a țării va primi?

Există câteva opțiuni. Copilul ar putea fi cetățean al:

Țara în care este înregistrată compania aeriană;
Țara în care s-a născut copilul;
Țara în care aterizează avionul.
În cele mai multe cazuri, prima opțiune este cea mai populară, dar decizia este luată de compania aeriană, luând în considerare legea. Unele companii aeriene oferă un bonus bebelușilor: șansa de a zbura gratuit în orice parte a lumii pe toată durata vieții.

Un avion poate ateriza în modul automat?

În avioanele moderne, există sisteme de control care ghidează avionul de la o altitudine de 1.000 de metri aproape până la aterizarea pe pistă. În timpul aterizării, este posibil să alegeți modul automat pentru aterizarea în sine, dar modul trebuie activat de pilot. Modul trebuie controlat până la capăt și ajustat dacă este necesar.

Înainte de aterizare, avionul este ghidat de un sistem de aterizare instrument , iar turnul radio al aeroportului ghidează avionul și își schimbă traseul, după caz. Sistemul funcționează chiar dacă avionul este complet fără putere.

O aterizare aspră pe apă sau pe sol – care este mai sigura?

Acest lucru depinde de modelul avionului. În cele mai multe cazuri, este mai ușor să aterizezi pe sol. Apa va inunda un avion foarte repede și este, de asemenea, „mai dur” decât solul, din cauza densității și consistenței sale. Conform statisticilor, șansele de supraviețuire sunt mai mari la aterizarea pe pământ, decât pe apă.

Ce mănâncă piloții în timpul unui zbor?

Există un meniu separat pentru piloți cu câteva feluri de mâncare din care pot alege . Dacă căpitanul preferă puiul, copilotul va primi pește sau o carne diferită. Acesta este cel mai bun mod de a evita intoxicațiile alimentare din aceleași ingrediente. Piloții mănâncă pe rând, iar unii o fac chiar la controale folosind birouri speciale.

Există însă unele companii aeriene care nu respectă această regulă, astfel încât piloții pot primi aceeași mâncare ca și pasagerii.

De ce pilotii zboară uneori împreună cu pasagerii?

Uneori, piloții trebuie să zboare de la un aeroport la altul împreună cu pasagerii. La bord, dacă poartă o uniformă, nu pot dormi, mânca sau viziona filme în fața pasagerilor. Un pilot care face acest lucru poate confunda pasagerii sau poate provoca panică. De cele mai multe ori, piloții zboară pe scaune suplimentare în cabină sau pe scaunele de la clasa întâi.

Ce este mai rău: lovirea unei păsări, a fi într-o furtună sau a fi lovit de fulger?

Trăsnetele fulgerului lovesc adesea avioanele , dar pasagerii nici nu le observă. În cazuri foarte rare, acest lucru poate duce la o întrerupere a avionului. Însă, piloții au instrucțiuni care repornesc toată electronica din avion, iar zborul continuă ca de obicei.

Păsările prezintă un pericol mai mare decât s-ar putea crede. Dacă păsările intră într-o turbină, o pot distruge sau chiar pot provoca un incendiu. Nu orice parbriz este suficient de puternic pentru a supraviețui unei coliziuni cu o pasăre . Acesta este motivul pentru care există generatoare speciale de zgomot și chiar elicoptere pentru a speria păsările.

O furtună de grindină este la fel de periculoasă, dar vremea rea ​​este mult mai ușor de reperat și de evitat.

De ce există spirale în turbine?

Turbinele pot funcționa aproape fără să facă zgomot deloc. Dacă te apropii de unul când lucrează, vei fi împins la câțiva metri distanță și poți fi rănit grav. După o serie de accidente, turbinele au acum spirale sau semne speciale chiar în centru, astfel încât oamenii să poată vedea dacă motorul este pornit sau oprit.

Poate o persoană obișnuită să aterizeze cu un avion?

Dacă vorbim despre un avion modern, există șanse mari de succes aici. Un experiment recent într-un simulator de zbor a arătat că un însoțitor de zbor a reușit. În mare parte, acest lucru se datorează sistemelor informatice care vor ghida și ateriza avionul, deoarece persoana din cockpit primește instrucțiuni la radio despre ce trebuie să facă.

De ce nu dau parașute pasagerilor?

Acest lucru sună ciudat, dar cel mai probabil o parașută nu-ți va salva viața dacă avionul începe să cadă. Chiar și într-o situație calmă, majoritatea oamenilor nu o pot pune corect și aterizează în siguranță. Și pentru a sari dintr-un avion și a nu se răni, o aeronavă ar trebui să zboare încet și să nu depășească 16.000 de metri.

Există însă câțiva pasageri care iau parașuta ca bagaje transportabile. Puteți urmăra exemplul, dar trebuie să știți că o parașută costă la fel de mult ca o mașină bună.

S-au speriat piloții să zboare?

Cel mai mare accident de avion din istorie nu s-a întâmplat pe cer; s-a întâmplat pe pământ. În 1977, 2 avioane s-au ciocnit pe pistă și au decedat 583 de persoane. Conform statisticilor, majoritatea incidentelor se întâmplă în primele 3 minute după decolare și cu 8 minute înainte de aterizare. Cu toate acestea, 95,7% dintre persoanele care au fost într-un accident de avion au supraviețuit .

Dacă doriți să aveți șanse mai mari de supraviețuire, așezați-vă în spatele avionului: cele mai sigure locuri sunt acolo. Alegeți scaunele în 5 rânduri de ieșiri de urgență.

Bonus: Trebuie să aplaudăm piloții?

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Povestea singurei femei pe care Freddie Mercury a iubit-o pentru întreaga sa viață 2949



Cele mai scumpe lucruri inutile din lume! 2054





9 lucruri pe care ar trebui să le curățați in fiecare zi 482



Numai in ROMANIA poti sa vezi astfel de IMAGINI! Ma doare BURTA de cat am RAS! 16605



Dimensiunea degetului mic iti va spune ce caracter ai si mai ales cum stai cu sanatatea 3517



20 de imagini în care fundalul a furat clar tot spectacolul 117



19 fotografii fascinante cu produse sub microscop, nu o sa iti vina sa crezi ce ascund defapt 186



Uite ce face Cea mai Puternica Femeie din lume...VIDEO 1314



10 utilizări ale aspirinei despre care putina lume stie, este mai mult decat o simpla pastila 730



15 fotografii ciudate surprinse de cei de la Google cand au realizat hartile 3185




SuperClipuri.com 2024