SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

5 invenții născute din greșeală care au schimbat lumea
1. Super glue

În 1942, chimistul Harry Coover lucra din greu pentru a crea un vizor din plastic transparent, pentru arme de precizie. Încercările lui Coover au eșuat lamentabil deoarece substanța pe care a creat-o, cianoacrilatul, se lipea de orice.

Chimistul s-a dat bătut și aveau să treacă șase ani până când substanța avea să-și dovedească utilitatea. A doua oară când Coover s-a lovit de enervantul cianoacrilat a fost în timp ce lucra la construirea de acoperișuri transparente pentru carlinga avioanelor de vânătoare.

Bineînțeles, substanța n-a fost bună nici de această dată. Totuși, Coover și-a dat seama că cianoacrilatul funcționa extrem de bine pe post de adeziv. Chimistul a brevetat invenția, iar în 1958 celebrul adeziv se vindea deja în întreaga lume.

2. Geamurile securizate

În 1903, pe când lucra în laboratorul său, chimistul francez Edouard Benedictus a dat din greșeală peste o sticlă, care a căzut pe jos. Totuși, în loc să se spargă, așa cum ar fi fost firesc, sticla a rămas intactă.

Intrigat de faptul că sticla nu se făcuse bucăți, Benedictus s-a oprit din ce făcea pentru a o examina. Chimistul și-a dat seama că în recipientul cu pricina ținuse până recent nitroceluloză.

Interiorul sticlei fusese căptușit cu respectiva substanță, care-l făcuse mult mai rezistent la șoc. Inspirat de acest eveniment, Benedictus a început să facă diverse teste, iar la final a produs prima bucată de sticlă securizată, pe care a denumit-o Triplex.

Astăzi, sticla securizată este esențială pentru orice automobil.

3. Penicilina

Bacteriologul scoțian Alexander Fleming avea să facă o descoperire uluitoare. La acea vreme, infecțiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii, iar Fleming făcea studii pe plăci cu culturi de stafilococ.

Uitând una dintre plăci afară, Fleming a găsit-o mai târziu plină de mucegai și ignorat-o o vreme. Apoi, din pură curiozitate, a analizat respectiva placă și a observat ca împrejurul mucegaiului nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ.

Fleming a identificat mucegaiul ca fiind penicilium notatum și a început să studieze posibilitatea de a-l administra ființelor vii, fără a le îmbolnăvi.

Un deceniu mai târziu, Howard Florey și Ernst Chain au reușit să izoleze substanța ucigătoare de bacterii și să o transforme în medicament care a salvat milioane de vieți.

4. Cuptorul cu microunde

Fizicianul Percy Spencer testa un nou model de magnetron pentru instalațiile radar. După ce a stat în preajma lui, a observat că bucata de ciocolată pe care o avea în buzunar se topise.

Intrigat de fenomen, Spencer a făcut un experiment. A pus lângă tub câteva boabe de porumb, care s-au transformat în popcorn în câteva minute.

După mai multe teste, Spencer și-a dat seama că toate aceste întâmplări s-au petrecut datorită expunerii la energia microundelor. Pe baza descoperirii sale, inginerul a conceput primul cuptor cu microunde, pe care Raytheon l-a brevetat.

5. Pliculețele de ceai

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Scandalos! S-a ales cu dosar penal după ce a lansat o petiţie prin care încerca să strângă semnături pentru Slujba de Înviere 7Nu rămâne cu oricine, rămâi cu o persoană care merită 110

15 Celebrități care sunt printre noi de aproape un secol si inca ne incanta cu prezenta lor 938Baiatul s-a dat Tare si s-a apropiat de apa.. ce a urmat este Groaznic.. toti au ramas Socati - VIDEO 4784824 de lucruri iesite din comun pe care le puteti veți vedea numai în Rusia 2225Jean Constantin un mare artist care inca mai este ascultat!! Cine mai stie aceasta melodie ?! 62Momentul socant in care tanara este impinsa in fata metroului, la statia Dristor. VIDEO 957У кассирши московского вокзала нашли коронавирус 410 Cuplurile mixte de la Hollywood ne dovedesc că dragostea nu cunoaște limite 106612 fotografii care arată că GENELE sunt UIMITOARE 1310
SuperClipuri.com 2022