5 invenții născute din greșeală care au schimbat lumea

1. Super glue
În 1942, chimistul Harry Coover lucra din greu pentru a crea un vizor din plastic transparent, pentru arme de precizie. Încercările lui Coover au eșuat lamentabil deoarece substanța pe care a creat-o, cianoacrilatul, se lipea de orice.
Chimistul s-a dat bătut și aveau să treacă șase ani până când substanța avea să-și dovedească utilitatea. A doua oară când Coover s-a lovit de enervantul cianoacrilat a fost în timp ce lucra la construirea de acoperișuri transparente pentru carlinga avioanelor de vânătoare.
Bineînțeles, substanța n-a fost bună nici de această dată. Totuși, Coover și-a dat seama că cianoacrilatul funcționa extrem de bine pe post de adeziv. Chimistul a brevetat invenția, iar în 1958 celebrul adeziv se vindea deja în întreaga lume.
2. Geamurile securizate
În 1903, pe când lucra în laboratorul său, chimistul francez Edouard Benedictus a dat din greșeală peste o sticlă, care a căzut pe jos. Totuși, în loc să se spargă, așa cum ar fi fost firesc, sticla a rămas intactă.
Intrigat de faptul că sticla nu se făcuse bucăți, Benedictus s-a oprit din ce făcea pentru a o examina. Chimistul și-a dat seama că în recipientul cu pricina ținuse până recent nitroceluloză.
Interiorul sticlei fusese căptușit cu respectiva substanță, care-l făcuse mult mai rezistent la șoc. Inspirat de acest eveniment, Benedictus a început să facă diverse teste, iar la final a produs prima bucată de sticlă securizată, pe care a denumit-o Triplex.
Astăzi, sticla securizată este esențială pentru orice automobil.
3. Penicilina
Bacteriologul scoțian Alexander Fleming avea să facă o descoperire uluitoare. La acea vreme, infecțiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii, iar Fleming făcea studii pe plăci cu culturi de stafilococ.
Uitând una dintre plăci afară, Fleming a găsit-o mai târziu plină de mucegai și ignorat-o o vreme. Apoi, din pură curiozitate, a analizat respectiva placă și a observat ca împrejurul mucegaiului nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ.
Fleming a identificat mucegaiul ca fiind penicilium notatum și a început să studieze posibilitatea de a-l administra ființelor vii, fără a le îmbolnăvi.
Un deceniu mai târziu, Howard Florey și Ernst Chain au reușit să izoleze substanța ucigătoare de bacterii și să o transforme în medicament care a salvat milioane de vieți.
4. Cuptorul cu microunde
Fizicianul Percy Spencer testa un nou model de magnetron pentru instalațiile radar. După ce a stat în preajma lui, a observat că bucata de ciocolată pe care o avea în buzunar se topise.
Intrigat de fenomen, Spencer a făcut un experiment. A pus lângă tub câteva boabe de porumb, care s-au transformat în popcorn în câteva minute.
După mai multe teste, Spencer și-a dat seama că toate aceste întâmplări s-au petrecut datorită expunerii la energia microundelor. Pe baza descoperirii sale, inginerul a conceput primul cuptor cu microunde, pe care Raytheon l-a brevetat.
5. Pliculețele de ceai
![]() |

9 Produse alimentare pe care le refuzăm, desi nu ar trebui


Principala versiunea a incendiilor de lângă Cernobîl, anunțată de Ministerul ucrainean de Interne


20 de băieți au reprodus pozele fetelor de pe Instagram iar rezultatul este extrem de amuzant


Se dau bani pentru mii de români. Guvernul ar da câte 2.000 de euro dacă se îndeplinesc aceste condiții


Cel mai scump tort de nuntă din lume a fost făcut în Dubai și probabil isi merită banii


Mesajul dur al Gabrielei Cristea pentru amantă:


20+ fotografii care dovedesc că renovarea cu propriile mâini nu este o idee prea buna


26 de fotografii impresionante care au deranjat Internetul și acum veți ști de ce


15 Soluții simple de design care s-au dovedit a fi ingenioase


Cum au reușit romanii ceea, ce mulți nu reușesc nici astăzi!
