SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Ce s-a întâmplat după explozia de la centrala nucleară de la Cernobâl (seria nu a arătat totul)




La 26 aprilie 1986, la 130 de kilometri de la Kiev, s-a produs o explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl, iar mediul înconjurător a fost contaminat cu o cantitate imensă de substanțe radioactive. În acel moment, nimeni nu și-a dat seama cât de grav a fost accidentul. A doua zi, școlile erau încă deschise, iar oamenii se plimbau pe străzi. Au trecut 3 decenii și lumea încă nu știe prea multe despre accident și ce înseamnă pentru toată omenirea.

Lucrătorii centralei nucleare de la Cernobîl și începutul dezastrului

Totul a început pe 26 aprilie, ora 1:23. După 2 explozii, pe cerul de deasupra reactorului nr. 4 a apărut un fascicul de lumină și un foc s-a răspândit în interiorul plantei. Atunci a decedat primul lucrător din centrala electrică.

La ora 1:30, directorul centralei electrice Viktor Bryukhanov este contactat de directorul diviziei chimice. El a văzut ce se întâmplă de pe balconul casei sale. Bryukhanov a cerut unui operator să îl numească o situație de urgență. Pompierii fără costume de protecție speciale au venit la fața locului și au primit o doză imensă de radiații – arsuri roșii apar pe fețele lor, iar oamenii încep să aibe vărsături și să-și piardă conștiința.

„Deci, dezastrul de la Cernobîl s-a întâmplat și nimeni nu a fost pregătit: apărarea civilă, serviciile medicale, au existat puține dozimetre, iar echipajul de pompieri nici nu știa ce să facă … Au fost sărbătorite nunți aproape a doua zi . Copiii se jucau afară. Sistemul de alertă a fost teribil. Nu a existat oprire automată. Norul radioactiv a început să se răspândească după explozie.”

Mihail Gorbaciov, fost secretar general al CPSU

La ora 1:55 regizorul a sosit la gară și a sunat la Moscova. Alexander Lelechenko, șeful adjunct al diviziei electrice, sacrificându-se, pompehidrogenul din generatoare și a salvat planta nucleară de o explozie nouă, mult mai mare. A fost transportat la spital și apoi a scăpat din spital pentru a ajuta mai mult la stație. După 11 zile, acesta isi pierde viata.

La ora 2:45, directorul fabricii a cerut să înceapă evacuarea orașului. A primit un refuz. Toată lumea se aștepta la o comisie de la Moscova. Miezul a continuat să emită fum radioactiv în aer.

Adulții și copiii se trezesc în orașul Pripyat

3 ore și jumătate după explozie, șeful poliției Pripyat a blocat drumurile spre centrala. Nu există paturi suficiente în spital, astfel încât pompierii și lucrătorii din fabrică au fost transportați la Ivankiv, cel mai apropiat oraș, iar unii sunt transportați la spitalul de radiologie de la Moscova.

Sambata dimineata a inceput in oras. Unii bărbați s-au dus la pescuit , copiii au mers la școală Pe străzi erau soldați care purtau măști și purtau dozimetre. Ei au spus oamenilor tot ce știau: aceasta a fost doar o pregătire.

La ora 11:40, la stația de râu, muncitorii din alte reactoare din centrala electrică și-au luat familiile și au părăsit orașul pe o navă aglomerată. Soarele părea neobișnuit de alb.

Până la ora 16:00, oamenii știau deja despre focul din Pripyat din cauza fumului întunecat de pe cer. Dar nu a existat panică. Oamenii au mers pe stradă, au discutat meciul de fotbal de la Dinamo cu Spartak. Unii dintre locuitori au mers la spitale, iar medicii au recomandat să ia un amestec de iod și apă. Directorul fabricii a primit un alt refuz atunci când a cerut să înceapă o evacuare.

Valery Legasov și Boris Shcherbina ajung la fața locului

La ora 16:50, vicepreședintele Consiliului de Miniștri, Boris Shcherbina, alături de Valery Legasov, primul director adjunct al Institutului de Energie Atomică din Kurchatov, au zburat de la Moscova la Kiev. Membrii echipei de lichidare de la Centrala Nucleară de la Cernobîl au avut doar câteva ore să înțeleagă cum funcționează un reactor nuclear.

În Pripyat, soarele a coborât și a existat o strălucire roșie deasupra reactorului care îi speriase pe locuitori. Nu existau avertismente cu privire la pericol, dar pe străzi erau patrule cu dozimetre.

La ora 20:30, întâlnirea a început. Unitățile chimice și elicopterele au sosit în Pripyat. Pilotii au făcut posibil să se vadă dacă reactorul a explodat. Înainte de asta, toată lumea a crezut că explozia a avut loc lângă ea, dar nu în interiorul ei. Sub presiunea oamenilor de știință, Shcherbina a luat decizia de a începe evacuarea orașului dimineața.

La 28 aprilie, la ora 5:00, centrala nucleară de la Leningrad a detectat niveluri ridicate de radiații. Lucrătorii au verificat toate sistemele. A devenit clar că provenea dintr-un nor care a fost transportat de vânt de la centrala electrică din Cernobîl.

O oră mai târziu, lucrătorii dintr-o centrală nucleară din Oskarshamn, Suedia, au aflat că în URSS s-a produs o emisie radioactivă. În același timp, Valery Legasov a sugerat să înceapă să renunțe la un amestec special pe reactor pentru a opri emisiile. 1250 de autobuze, 350 de camioane și 2 trenuri sosesc în Pripyat pentru a evacua aproape 50.000 de persoane.

Începerea evacuării și lucrul asupra lichidării consecințelor

Din cauza elicopterelor, praful radioactiv a intrat în aer și situația s-a agravat din cauza autobuzelor în mișcare. Zborurile au fost amânate până la sfârșitul evacuării, dar oamenii au continuat să respire în praf.

La prânz, a raportat BB Cnivelurile ridicate de radiații și accidentul de la centrala nucleară sovietică. URSS nu a comentat deloc situația și a continuat să se pregătească pentru parada de Ziua Muncii, alături de alte țări. La ora 21:00, în programul de știri Vremya, au arătat un scurt mesaj despre un accident la centrala nucleară de la Cernobîl, dar nu au spus nici un cuvânt despre radiații sau pericolul pentru oameni.

Tinerii soldați din serviciul regulat au participat, de asemenea, la evacuare. Igor Hyryak este printre ei, el a fost singurul lichidator negru despre care știm. A construit un ponton pe râul Pripyat împreună cu alți soldați care erau obișnuiți să evacueze oamenii. După 2,5 luni de muncă acolo, a suferit arsuri la gat.

Pentru toata vara, soldatii au reusit sa curete molozul, sa ingroape satele goale si sa traga animalele pentru a preveni raspandirea radiatiilor in afara zonei de excludere.

La 1 mai, oamenii din orașele din estul blocului au ieșit afară pentru parade în ciuda ploilor radioactive. Numai militarii, poliția, lichidatorii, personalul instalațiilor și membrii comisiei guvernamentale au rămas în Pripyat.

Aproape o mie de elicoptere au lucrat deasupra reactorului, iar numărul de piloți sănătoși a scăzut constant. Piloții aflați în Afganistan au fost obligați să meargă la Pripyat.

La 2 mai, în Pripyat, oamenii speră să refacă reactorul distrus prin aniversarea Revoluției din octombrie. Seara, a început evacuarea zonei de 30 kilometri în jurul orașului Pripyat. Primii lichidatori ai accidentului au decedat în spitale. Doctorii purtau scuturi de plumb pentru a se proteja de radiațiile emise de pacienți.

Experții și-au dat seama că a existat un pericol ca combustibilul radioactiv din reactorul explodat să topească placa de beton și să intre în piscina de apă, ceea ce ar putea duce la o nouă explozie catastrofică. 3 ingineri, fără haine speciale de protecție, au intrat în clădirea pe jumătate inundată și au scăpat de apă.

Minerii, împreună cu constructorii metroului din Kiev, au săpat un tunel pentru a instala sistemul de răcire și au construit un zid de protecție pentru a împiedica alimentarea cu combustibil a apelor subterane, a fluviului Nipru și a Mării Negre. Au construit chiar baraje pe râul Pripyat.

Lichidatorii au instalat scuturi de plumb în jurul corturilor lor pentru a se proteja de radiații și a disparut silențios peste tot. Doctorii erau acolo și erau mulți fotografi. Oamenii s-au spălat și și-au schimbat foarte des hainele.

La 15 mai, prima schimbare de lichidare a părăsit Cernobîl împreună cu Shcherbina, dar Valery Legasov și alți cercetători au rămas acolo pentru a lucra la un scut pentru reactorul distrus.

La 23 mai, un incendiu a început în apropierea miezului reactorului distrus și a durat 8 ore ca să-l scoată. Pompierilor nu li sa permis să le spună medicilor ce li sa întâmplat.

În zona de excluziune de 30 km au fost amenajate câteva evenimente de divertisment. Primul care a cântat a fost Joseph Kobzon, a făcut un concert în clădirea administrației orașului, unde nivelurile de radiații au fost extrem de ridicate. După aceea, Valeri Leontiev, Alla Pugachova, Na Na și alții au cântat pentru lichidatori.

În august, Legasov a plecat la Viena pentru a spune lumii despre accident și a spus că era o eroare umană. Dar el a spus o altă versiune a URSS și a spus că reactorul în sine era motivul exploziei. El a cerut guvernului să oprească utilizarea unor reactoare similare în alte centrale electrice. A fost refuzat. La sfârșitul lunii noiembrie, au construit sarcofagul de la Centrala nucleară de la Cernobîl deasupra reactorului. A început să se deterioreze mai târziu, iar în 2010 a început construirea unui nou sarcofag. Se presupune că durează 100 de ani.

URSS își prezintă propria versiune a adevărului în lume și decide să nu mai construiască noi centrale nucleare.

La sfârșitul anului 1986, Valery Legasov a fost singura persoană din rândul liderilor echipei de lichidare care nu a primit premiul de stat. Câteva luni mai târziu, el nu a fost acceptat de consiliul științific al Institutului Kurchatov. El a avut cancer intestinal, dar el și-a continuat propria investigare a motivelor exploziei. Centrla nucleară de la Cernobîl a continuat să funcționeze.

La a doua aniversare a accidentului de la Cernobîl, Legasov a fost găsit fara viata. A doua zi, Legasov urma să facă publice rezultatele anchetei proprii și a înregistrat faptele necunoscute despre explozia care a fost folosită în „Disasterul supraviețuitor” Cernobîl Nuclear Disaster.

6 luni după aceea, a fost trimis desi era bolnav Boris Shcherbina pentru lichidarea consecințelor cutremurului din Armenia, care a dus la pierderea a 25.000 de persoane.

În 1990, Boris Shcherbina a pierdut lupta cu viata. Viktor Bryukhanov a plecat în concediu din cauza problemelor sale de sănătate. S-a întors la muncă la Cernobîl. În vara lui 1991, nivelurile de radiație erau încă foarte mari în apropierea fabricii: 171 microroentgen pe oră, în timp ce nivelul normal ar trebui să fie de 20-25 microroentgen.

În octombrie 1991, un incendiu a început în apropierea reactorului nr. 2. Lucrătorii instalației și pompierii au primit doze de 2 săptămâni de radiații, dar nu a existat nici un pericol pentru locuitori. Apoi a fost hotărâtă încetarea temporară a lucrului la uzină.

Mihail Gorbaciov și soția sa au vizitat pentru prima dată Centralei Nucleare de la Cernobâl pe 23 februarie 1989. Drumul lor a fost foarte lung, deoarece experții trebuiau să-și petreacă timpul pe calea cea mai puțin contaminată.

Centrla nucleară de la Cernobîl nu a încetat să producă energie până în 2000, dar mai erau încă niște lucrători. Va dura încă 1000 de ani pentru ca substanțele chimice periculoase să se degradeze. Dar, în ciuda acestui fapt, oamenii se aventurează înapoi în casele lor goale.

Astăzi, în Rusia există 3 centrale nucleare și 10 reactoare asemănătoare cu cele care au explodat în 1986 în Cernobîl. După explozie, au fost fixate, dar nu au fost construite alte reactoare similare.

Numărul oficial al victimelor accidentului este mai mic de 50 de persoane – aceștia nu au supraviețuit exploziei sau au pirdut lupta din cauza expunerii la radiații foarte mari, dar mai multe mii au decedat sau vor face din cauza radiației pe care au primit-o . Numărul de persoane care au sau vor avea anumite probleme de sănătate este de oridinul milioanelor.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

10 oameni care au avut un curaj nebun și au făcut o schimbare majoră în propria viață 1651



ROMANUL ce a Cucerit Britanicii au Talent.Vezi cum au reactionat Juratii...VIDEO 924





18 persoane au fost prinse facand lucruri ciudate în public 3200



18 oameni care ne arată că schimbarea începe cu tine însuți 210



16 lucruri minunate dar și ciudate pe care le veți găsi numai în Japonia 833



„Eu, o femeie tanara, imi faceam nevoile in prezenta sotului meu si…” – adevarul despre relatiile conjugale 10782



Înşelăciune cu măşti medicinale la o farmacie din judeţul Maramureș 27



26 de femei care au decis sa faca o schimbare in viata lor si au ajuns de nerecunoscut 431



5 trăsături pe care bărbații le caută la o soție 411



5 greșeli pe care le facem cu toții atunci când folosim smartphone-urile si care ne pot afecta sanatatea 263




SuperClipuri.com 2024