SuperClipuri.com Top articole Toate categoriile Ultimele cautari

Acesta este misteriosul rau din Marea Neagra!! Nu o sa iti vina sa crezi ca aici se afla cascade
Mama-natură nu încetează să ne uimească! O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Leeds. (Anglia) care studiază bazinul Mării Negre a descoperit un curent masiv de apă sărată, un adevărat râu subacvatic activ, fiind primul din lume de acest gen. Descoperirea acestui râu a fost anunțată la 1 august 2010 si conform specialiştilor, acest „râu“ ar curge de-a lungul abisului marin al Mării Negre, modificându-i geografia prin formarea unor canale şi bazine. Este fascinant, cu copaci şi frunze ce cad pe fundul mării, are chiar şi cascade!

Acest râu este primul de acest gen din lume, fiind de 350 de ori mai mare ca Tamisa (râul care trece prin Londra). Râul subacvatic izvorăște în zona Strâmtorii Bosfor, acolo unde apa Mării Mediterane, mai densă şi mai sărată, se scurge în bazinul Mării Negre – un fost lac cu apă dulce ce are un conţinut de sare mult mai scăzut decât al Mediteranei. Dacă ar fi fost descoperit pe uscat, oamenii de ştiinţă estimează că ar fi fost al șaselea râu ca mărime de pe Terra, din punct de vedere al debitului. „Apa acestui torent este mai densă decât apa din jur pentru că are o concentraţie mult mai ridicată de sare şi transportă foarte multe sedimente„, a spus Dan Parsons coordonatorul acestui proiect.

Torentul „curge printr-o albie formată pe platforma marină a Mării Negre, la fel cum un râu curge la suprafaţă. Câmpiile abisale ale oceanelor noastre sunt asemenea deşerturilor de la suprafaţă, în sensul în care este foarte puţin probabil să găsim forme de viaţă care să le populeze”. Astfel de torenţi pot transporta substanţe nutritive, practic viaţă într-o zonă care, în mod normal, nu este un mediu propice dezvoltării ei chiar şi la aceste adâncimi, făcând posibilă dezvoltarea unor forme de viaţă extremofile, explică cercetătorul britanic.

Albia astfel formata atinge in unele locuri o adancime de peste 35 metri si aproape un kilometru in latime. Cercetatorii britanici sustin ca raul are curenţi, vârtejuri chiar şi cascade, asemenea unui râu obișnuit, iar viteza de curgere este de 6,5 km/ora, având un debit de 22.000 metri cubi de apa pe secunda.

Ti-a placut acest Articol ? Lasa un like si distribuie pe facebook. Iti multumim !
Distribuie pe Facebook

Mai multe video de pe site

Ceapa este un remediu natural pentru multe probleme de sănătate – Iată 12 întrebuinţări mai puţin ştiute 3338Cat de mult s-au schimbat aceste17 celebritati de la primul lor eveniment pe covorul roșu pana in prezent 31

Modificări care s-ar putea întâmpla cu corpul dvs. dacă vă ridicați picioarele timp de 20 de minute în fiecare zi 1214Luna Plină din Scorpion de pe 18 iunie aduce noroc pentru ghinioniști 105Alege 2 animale preferate și află ce te așteaptă în următoarea perioadă 77012 fotografii care ne dovedesc cat de putine stim despre lucrurile din jurul nostru 1952Doctor Victor Coteț: "Opriți-vă 2 minute și citiți acest lucru" 1058Fotografii amuzante, surprinse din greşeală, care îţi fac CREIERUL să se BLOCHEZE 182220 fete excentrice care au reusit sa uimeasca intreaga lume 1067Cum faci un bărbat să te dorească, în funcţie de zodie 1068
SuperClipuri.com 2022